Pošty Partner se prodražují. Obce požadují víc peněz na provoz

21. květen 2022 08:30

Obce chtějí od státu víc peněz na provozování pošt Partner. Při současném zdražování se podle starostů musí smluvní podmínky změnit. Česká pošta sice o tom už se zástupci místních samospráv jednala, ale zatím žádnou změnu neohlásila.

V současnosti funguje v Česku více než 770 poštovních poboček Partner, z toho šedesát procent provozují obce. Ostatní provozují soukromníci, nebo Jednota.

Marie Šítová pracuje na poště Partner v Sudoměřicích u Tábora od jejího vzniku. „Denně se zastaví tak pět až deset občanů. Nejčastěji chodí zaplatit složenky, chodí senioři pro důchody, lidé vyzvedávat zásilky, balíčky, dopisy,“ popisuje.

Dopoledne si přišel pro doporučený dopis i pan Antonín. Na poště Partner si vyzvedává také důchod a je rád, že pro něj nemusí jezdit do Tábora. „Šetří to peníze i čas. Kdyby tady pošta nebyla, tak bych musel do Tábora. Ještě je pošta ve Vožici, ale tam je špatné spojení,“ vypráví.

Sudoměřice u Tábora provozují poštu Partner už šest let, tedy od doby, kdy Česká pošta v obci zrušila svoji pobočku. Za provoz ročně zaplatí přes 80 tisíc korun, což je zhruba polovina z celkových nákladů.

Podle starosty Františka Mikulandy by měl teď na provoz víc přispívat stát. „Kdo uzavřel smlouvu dřív, má trochu nevýhodnější podmínky oproti těm, co to uzavírali později. Problém je nejen v tom, že se zdražují energie, ale je třeba také narovnávat platy zaměstnanců, takže prostě musíme najít nějaký kompromis, jak to dorovnat,“ říká.

Čtěte také

Albrechtice nad Vltavou spojily poštu Partner se svým informačním centrem. V místní části Chřešťovice obec na své náklady opravila budovu, kterou následně nabídla k provozování konzumu a pošty Partner.

Také starosta Miroslav Ušatý apeluje na to, aby stát službu víc dotoval. „Jestli jsme vyšli jako obec poště vstříc, tak pošta by teď měla jít a tu veřejnou službu si zaplatit. I přesto, že jsou teď ty služby ztrátové, jsme poště ušetřili mnohem víc peněz, než kdyby to provozovali sami,“ připomíná.

Česká pošta jednala na toto téma před měsícem se zástupci Sdružení místních samospráv. „Samozřejmě si všichni uvědomujeme, že se aktuální cenové změny promítají i do nákladů na pošty Partner,“ komentoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta proto přislíbila další jednání o nových smluvních podmínkách provozování pošt Partner. Termín ale zatím neoznámila.

Spustit audio

Související