Na jihu Čech jsou tisíce pozemků, ke kterým se nikdo nehlásí, třeba les ve Srubci a pastvina v Miroticích

18. říjen 2023 08:31

Přes 140 tisíc pozemků a nemovitostí v Česku nemá konkrétního vlastníka. Buď se o majetek rodiny původních majitelů nehlásí, nebo vlastníci vůbec nejsou známí. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových proto už několik let vyzývá, aby lidé do seznamů nahlédli a případně se přihlásili. Nemovitosti s nejasným majitelem na konci roku 2023 propadnou státu.

K 1. září evidoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na jihu Čech celkem 3104 dostatečně neidentifikovaných osob, které měly v majetku více než 5130 pozemků a 88 nemovitostí.

Naopak od roku 2014 se úřadu v Jihočeském kraji podařilo vyřešit bezmála 9680 případů nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky. Nejčastějším výsledkem šetření je podání podnětu k zahájení dědického řízení, protože vlastník už nežije.

Mezi největší pozemky, ke kterým se nikdo nehlásí, patří například více než dvouhektarový lesní pozemek ve Srubci u Českých Budějovic. U vlastníka chybí adresa, je uvedené pouze Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

Kompletní adresa chybí také třeba u majitelky orné půdy s rozlohou téměř jeden a půl hektaru a bezmála půlhektarového lesního pozemku ve Střelských Hošticích na Strakonicku. Zcela neznámá je pak adresa majitele hektarové pastviny v Miroticích na Písecku. 

Například obec Kostelní Radouň na Jindřichohradecku během přípravy podkladů pro chystanou rekonstrukci místních silnic a chodníků zjistila, že tři pozemky o celkové rozloze 715 metrů čtverečních jsou vedené na neznámého majitele. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se ve spolupráci s archivy podařilo dohledat, že dosud neznámý majitel zemřel už před osmdesáti lety. Nově objevený majetek připadl státu jako odúmrť. Úřad pak následně pozemky v souladu se zákonem převedl do majetku obce.

Čtěte také

Podobným způsobem získalo město Třeboň pozemek potřebný k rekonstrukci chodníku podél Zlaté stoky nedaleko historického centra. Úřad v tomto případě zjistil, že patřil operní pěvkyni, která v roce 1960 emigrovala do Rakouska. V roce 2018 jí pak soud prohlásil za mrtvou a žádné zákonné dědice se nepodařilo dohledat.

Seznam pozemků a staveb, kterých se problém týká, najdou lidé na webových stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pod záložkou Nedostatečně identifikovaní vlastníci.

Pokud lidé narazí na nemovitost, na kterou mohou mít vlastnický nárok, je potřeba dát dohromady co nejvíc podpůrných důkazů a poté se emailem ohlásit na podatelnu úřadu. Když aktuální zápis v katastru říká, že je vlastníkem osoba, která už nežije, musí se prokázat pravomocně ukončeným rozhodnutím o dědictví. Ohledně dodatečného prokázání dědictví je nutné se obrátit na soud.

Spustit audio

Související