Na Jihočeské rybářské výstavě je k vidění i obří výzkumná loď

1. prosinec 2018 07:48

Novinky v lovu a výzkumu ryb nebo rybí speciality přináší Jihočeská rybářská výstava. Koná se o víkendu v areálu českobudějovického výstaviště. Představují se tu i mistři ve svém oboru.

Své umění ukazuje například písecká rodačka Kateřina Marková, mnohonásobná mistryně světa v rybolovné technice. „Já si myslím, že hodně důležité je zkusit si rybolovnou techniku ještě předtím, než půjdete k vodě. Je totiž dobré umět nahazovat a ne přijít k vodě a jako první se zamotat do větví,“ vysvětluje.

Opravdovým tahákem výstavy je výzkumná loď z Biologického centra Akademie věd. „Je jedenáct metrů dlouhá, tři metry široká a pohání ji 200 koňských sil. Je to opravdový unikát. Tuto největší výzkumnou jachtu sestavili vědci z Biologického centra v Českých Budějovicích pro výzkum sladkovodních jezer a stojatých vod,“ říká mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Rybář David Havlíček na výstavišti předvede, jak nejlépe vyzrát na dravé ryby. Teď na přelomu listopadu a prosince totiž vrcholí sezóna. „Budu tady mít několik přednášek o lovu dravých ryb přívlačí, hlavně jak chytat candáty na stojatých vodách a jak vybrat vláčecí nástrahy,“ zve.

Na Lipně loni rybáři ulovili 5 tisíc candátů. Vědci teď zkoumají, jak se tu rybám daří

Vědci na Lipně zkoumají candátí populaci

Každý večer pokládají sítě na sedmi místech lipenského jezera vědci. Pod vedením profesora Jana Kubečky z Hydrobiologického ústavu v Českých Budějovicích mají za úkol spočítat populaci candátů a zjistit, v jaké je kondici.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout i novinku – háček pro lov dravých ryb, který je potažený teflonem a minimálně se leskne.

Jihočeská rybářská výstava potrvá v areálu českobudějovického výstaviště do neděle 2. prosince do 16 hodin.

Spustit audio

Související