Na jaře byla jihočeská Třeboň kvůli koronakrizi vylidněná, teď se musíte místy prodírat davy

3. srpen 2020 13:42

„Máme vyšší návštěvnost, než vloni,“ odpovídá na dotaz k počtu turistů Iveta Maryšková z městského infocentra v Třeboni. Zároveň dodává, že její slova potvrzují i mnozí provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení:  „Všichni říkají, že je znát, že Češi přijeli na dovolenou do Čech.“

Podle kastelána třeboňského zámku Víta Pávka, je nyní větší zájem i o návštěvu zámku. Jarní ztrátu to ale nedožene. Za duben, květen a červen totiž zámek přišel o dvacet tisíc návštěvníků.

Čtěte také

Koronakrize zásadním způsobem změnila uvažování o letošních dovolených. Devět z deseti Čechů chce dovolenou strávit v České republice. Vyplývá to z průzkumu iniciativy Zachraňme turismus zpracovaného agenturou STEM/MARK. Mezi nejvyhledávanější místa patří právě i jihočeské lázeňské město Třeboň.

V současné době je prakticky nemožné sehnat v centru města ubytování. Pouze v případě, že někdo jiný už zamluvené ubytování na poslední chvíli odřekne, pak je šance nějaký volný pokoj získat.

Z Uherského Hradiště například přijela na dovolenou do Třeboně rodina Radka Vašíčka. „Je tady opravdu víc lidí, počasí nám vyšlo, je tu nádherně. Jsme tu s dětmi, chodíme pěšky, jezdíme na kole,“ pochvaluje si.

Více si můžete poslechnout v reportáži Jana Kopřivy.

Spustit audio

Související