Poslední nezastavěný pozemek v historickém centru Třeboně je na prodej. Opozice to kritizuje

8. červen 2020 11:24

Třeboň nabízí k prodeji poslední nezastavěný pozemek v historickém centru města. Zájem o něj má Národní památkový ústav. Opozici se ale chystaná transakce nelíbí. Peníze, které prodej přinese do městské kasy, podle ní nevyváží fakt, že se město zbaví strategického pozemku.

„Národní památkový ústav o tento pozemek stojí, protože my nemáme žádný prostor, kde by například mohly parkovat automobily při svatbách nebo kulturních akcích,“ vysvětlil ředitel jihočeského pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

„To takzvané parkoviště Na Valech není v majetku Národního památkového ústavu a je velmi zaplněné, zámecký park je obnovený a rozhodně nebude sloužit k parkování. Je to tedy pro nás velmi důležité místo, které bychom uměli využít, uměli bychom ho i pěkně opravit, bylo by v lepším stavu než teď,“ dodal.

I proto se obrátil na vedení města s požadavkem na odkup pozemku o rozloze 160 metrů čtverečních u Krčínova domu. Radnice si nechala pozemek ocenit a požaduje minimálně 10 tisíc korun za metr čtvereční.

Při jednání zastupitelstva se proti záměru prodeje postavil například Jiří Vopátek ze Strany zelených. „Je to velmi cenný pozemek v samotném centru města, i když má výměru pouze 160 metrů čtverečních. Přijde mi to jako takové pomalé porcování, protože za chvíli se možná budeme bavit, co s Krčínovým domem, a najednou zjistíme, že by se nám zrovna tahle část pozemku hodila,“ řekl.

Čtěte také

Stejný názor měla i bývalá starostka a současná opoziční zastupitelka Terezie Jenisová z KDU ČSL. „My už nebudeme mít nikdy v budoucnu možnost ten pozemek získat zpátky a opravdu nevím, jestli 1,6 milionu je pro městskou kasu tak potřebná a nezbytně nutná částka, abychom se toho pozemku zbavovali jenom proto, že si o něj někdo řekne,“ připomněla.

„Já jsem zastáncem toho, že jestliže tu věc nepotřebujeme a má tady ležet ladem, tak ať si to někdo koupí, postaví tam, co chce,“ oponoval starosta Jan Váňa z ODS.

„To, co by se tam mohlo stavět, řeší územní plán a podléhalo by to územnímu řízení a stavebnímu povolení, navíc by to bylo v přísně chráněném památkovém území,“ doplnil.

Záměr prodat poslední zastavitelný pozemek v historickém centru města nakonec zastupitelstvo Třeboně schválilo 14 hlasy. O tom, komu nakonec připadne, rozhodne soutěž obálkovou metodou a nejvyšší nabídnutá cena.

Spustit audio

Související