Provozovatel třeboňské Besedy se má vystěhovat. Vše spustila stížnost po městském plesu

27. květen 2020 09:47

Sedm let provozovali bratři Ježkovi kulturní centrum Beseda v Třeboni. Po tom, co vyjádřili nesouhlas s postupem radnice při pořádání městského plesu letos v únoru, dostali výpověď bez udání důvodu.

Během pandemie koronaviru s nimi nikdo nejednal. Až teď je radní města a představitelé lázní pozvali k jednacímu stolu.

„Plesu předcházela spousta měsíců jednání a příprav, nebylo to úplně jednoduché, ale nakonec jsme všechny závazky vůči pořadateli, tedy městu, dodrželi. Sál jsme připravili dle jejich představ a ples proběhl také tak,“ popisuje provozovatel třeboňské Besedy Martin Ježek akci z poloviny letošního února. Příprava městského plesu mu na rozdíl od jiných podobných akcí zabrala téměř půl roku.

Při plánování plesu pro nové vedení radnice se poprvé za sedm let svého působení v Besedě setkal s tím, že město chtělo pro uspořádání akce využít jeden článek z nájemní smlouvy, podle kterého má nárok využívat prostory na 50 hodin ročně zdarma.

To využívalo i předchozí vedení města. Současní představitelé radnice ale na rozdíl od svých předchůdců nechtěli uhradit ani přípravu prostor. Přesto podle reakcí z městského úřadu nakonec ples dopadl dobře.

Výpověď přišla po dopisu

„Odbor kultury napsal poděkování za ples, že dopadl dobře. Já jsem jejich názor nesdílel, protože dopadl dobře jenom pro ně, pro nás ne. Tak jsem napsal takový dopis, kde jsem vyjádřil politování, že se město odmítlo podílet na nákladech. Nepřišla už žádná odpověď, ale 27. února dopoledne přišel finanční ředitel lázní s doprovodem a přinesl mi k podepsání výpověď,“ vypráví Martin Ježek.

„Spouštěčem byl takový trochu agresivní dopis, který město dostalo od současného pronajímatele, a jistá míra neochoty vyhovět městu jako vlastníku v nějakých termínech a podobně,“ potvrzuje starosta a zároveň jednatel Slatinných lázní Třeboň Jan Váňa, že právě emotivní email Martina Ježka byl důvodem pro sepsání výpovědi.

Starosta, který stál u rekonstrukce Besedy, nebyl ani spokojený s tím, jak kulturní stánek po deseti letech provozu vypadá. „Byly desítky závad, které se musely řešit předtím, než se tam ples uspořádal, stálo to desítky tisíc. To jsou věci, u nichž jsme si říkali, že se musí nějakým způsobem napravit a nelze připustit, že by se to opakovalo,“ uvádí.

Martin Ježek ale oponuje tím, že město má prostor pod kontrolou. „Každý rok probíhá v Besedě dvojí inventura ze strany lázní i města, každý měsíc odečty energií, kdy technici lázní prochází celý dům, takže prostor je pod neustálým dohledem,“ popisuje.

Do oprav každý rok investuje desítky tisíc korun. Výpověď nájmu bez udání důvodu ho po prvotní chvále plesu překvapila. „Když jsem se po pár vteřinách oklepal, tak jsem řekl, že bez právního zástupce takto důležitý dokument nepřeberu ani nepodepíšu,“ vzpomíná.

Čtěte také

Překvapení z výpovědi nájmu Besedy neskrývala ani část opozičních zastupitelů, kteří se v předchozích dvou volebních obdobích podíleli na vedení města. Jiří Vopátek ze Strany Zelených připomněl, že začátky Besedy po rekonstrukci nebyly vůbec jednoduché, stejně jako zdlouhavé hledání nájemce.

„V srpnu 2010 byla Beseda slavnostně otevřená a ve zbytku roku Bertiny lázně, které ji provozovaly, udělaly ztrátu přes dva a půl milionu korun. Po volbách 2010 jsme opravdu nevěděli, co s Besedou, a nechtěli jsme lázně zatěžovat s provozem, který není hlavní činností lázeňství, tak jsme ji také měli nějakou dobu zavřenou,“ připomíná.

„Snaha byla víceméně dostat pana pronajímatele k jednacímu stou, abychom změnili smlouvu, aby byla jednoznačnější, srozumitelnější, aby řešila cenu nájmu a podobně,“ vysvětluje k výpovědi starosta Jan Váňa.

Pro Martina Ježka ale nejasné informace ze strany radnice, obzvlášť v době pandemie, kdy navíc musel podnik kvůli nařízením vlády zavřít, můžou znamenat konec podnikání. „Od poloviny března máme nulovou tržbu, dostali jsme se do obrovských potíží a ve výhledu máme pouze výpověď a omezený provoz, což je pro nás doslova likvidační,“ uzavírá.

Spustit audio

Související