Třeboň ruší linku městské hromadné dopravy číslo 19. Za tři měsíce se s ní svezl jediný cestující

1. březen 2020 07:35

Od autobusového nádraží k ordinacím lékařů v hotelu Regent se lidé v Třeboni autobusem od 1. března nesvezou. Město se změnou jízdního řádu nechalo spoj číslo 19 zrušit. Cestující o něj neměli zájem.

Nový systém městské hromadné dopravy spustila Třeboň na začátku loňského září. V hodinových intervalech projíždí jeden autobus. Jednu hodinu míří do Břilic, Přeseky a zpět do Třeboně, další hodinu jede směrem na Novou a Starou Hlínu a přes Kopeček zpátky do Třeboně. Celkem tak cestující můžou využívat devět spojů.

Na začátku prosince pak město rozšířilo nabídku linek ještě o spoj číslo 19. „My chodíme na taková setkání seniorů a tam jsme slyšeli stesky, že je sice fajn, že máme městskou dopravu, ale když přijedou občané z místních částí na autobusové nádraží, tak už se k těm lékařům nedostanou,“ říká místostarostka Jana Grammetbauerová.

Z autobusového nádraží jezdil spoj k ordinacím lékařů v hotelu Regent. O linku ale cestující velký zájem neprojevili. „Já jsem s ním v životě nejela, ani nevím, kde jsou zastávky. Zbytečně to jezdí,“ komentují dvě starší ženy z Třeboně na autobusovém nádraží.

Čtěte také

Nezájem cestujících potvrzují i statistiky, které má město k dispozici od dopravce. „Zjistili jsme, že od toho 2. prosince, kdy jsme linku zavedli, až do současné doby jela jedna jediná osoba,“ uvádí Jana Grammetbauerová.

Od neděle 1. března proto přestává linka číslo 19 v Třeboni jezdit. Radnice původně počítala s tím, že městskou hromadnou dopravu bude za rok využívat zhruba 20 tisíc cestujících, od září se ale svezlo jenom něco málo přes 3600 lidí.

„Teď ještě čekáme na léto, protože tohle bylo po sezóně. Uvidíme, jestli to budou využívat třeba lázeňští hosté, jestli to bude vyhovovat jejich režimu,“ dodává místostarostka. Další úpravy linek městské hromadné dopravy proto radnice zatím nechystá.

Spustit audio

Související