Třeboň znovu osvobodila obyvatele od poplatku za odpad, vyhláška ale může skončit u soudu

30. prosinec 2019 14:11

Za svoz odpadu nebudou obyvatelé Třeboně příští rok platit ani korunu. Vyplývá to z vyhlášky, kterou schválili zastupitelé. Od poplatku jsou ale osvobozeni jen lidé s trvalým pobytem ve městě.

Majitelé domů, bytů a rekreačních objektů, ve kterých nikdo trvalé bydliště nemá, by městu měli poslat za rok 500 korun za nemovitost.

Jako hlavní důvod, proč obyvatele s trvalým bydlištěm od poplatku za svoz odpadu osvobodila, uvádí radnice větší ztotožnění se s odpadovou politikou města. To je podle ministerstva vnitra diskutabilní. „Takovéto a priori osvobození naopak povede k pasivnějšímu přístupu k třídění,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Podle starosty Třeboně Jana Váni se ale efekt nulového poplatku za svoz odpadu, který město schválilo už pro rok 2019, projevil. „Lidi to pochopili, zvedl se nám podíl tříděného odpadu z 25 na 26 procent za prvních devět měsíců,“ uvedl.

Ministerstvo vnitra kritizovalo už vyhlášku pro rok 2019 a vyzvalo Třeboň k nápravě. „Město nemá žádnou zákonnou povinnost zavádět a vybírat místní poplatek za odpad. Pokud jej však zavede a vybírá, nesmí být tento poplatek ve vztahu k jednotlivým kategoriím poplatníků uplatňován diskriminačně,“ vysvětlil Ondřej Krátoška.

Starosta Jan Váňa ale vidí chybu na straně zákonodárců. „Zákonodárce určuje dvě kategorie poplatníků a asi předpokládal, že správce toho poplatku nějak k těm dvěma kategoriím poplatníků bude přistupovat, a zřejmě rozdílně,“ zdůraznil.

Proti nulovému poplatku pro obyvatele se postavil například opoziční zastupitel Jiří Vopátek a varoval před pozastavením platnosti ze strany ministerstva vnitra. „Pak nebude za odpad platit vůbec nikdo, ani ti, od kterých byste rádi peníze vybrali,“ připomněl.

Třinácti hlasy nakonec zastupitelé Třeboně chválili vyhlášku s osvobozením od poplatku pro lidi s trvalým bydlištěm ve městě. Majitelům chat, chalup a trvale neobydlených bytů stanovili sazbu 500 korun.

Čtěte také

Protože tak nerespektovali výzvu k nápravě vyhlášky ze strany ministerstva vnitra, to pravděpodobně podnikne další kroky. „Pokud tedy ani po této výzvě není náprava zjednána, zahajuje se s městem správní řízení, jehož výsledkem je rozhodnutí o pozastavení účinnosti nezákonného ustanovení obecně závazné vyhlášky. Jestliže ani poté neučiní město nápravu, podá ministerstvo vnitra k Ústavnímu soudu návrh na zrušení nezákonného ustanovení obecně závazné vyhlášky,“ potvrdil Ondřej Krátoška.

Starosta Jan Váňa ale možnost jednání o vyhlášce u Ústavního soudu vítá. „Ústavní soud je od toho, aby řešil problémy, které nastanou. Jestliže je tady nějaká kolize, nechť o tom rozhodne,“ reagoval.

Město teď novou vyhlášku ministerstvu znovu předloží k posouzení. Až do jeho rozhodnutí obyvatelé s trvalým bydlištěm zatím za odpad platit nebudou, majitelé rekreačních objektů ano.

Spustit audio

Související