Muzeum v Bechyni shání exponáty na výstavu historických kočárků

22. duben 2019 13:20

Kukaň, vanička, osmipérák. Vzpomenete si ještě na tyto legendární kočárky, které měly styl? Už brzy je představí Městské muzeum v Bechyni. Výstava historických kočárků je jedním z hlavních projektů letošní sezóny.

Budou k vidění nejen dětská vozítka, ale i hračky nebo dobové oblečení včetně botiček. Základ výstavy bude tvořit bohatá sbírka Šárky Špačkové. „Tyhle botičky jsem dostala, jsou po herci Jiřím Pleskotovi,“ ukazuje jeden z exponátů.

První kočárek si Šárka Špačková pořídila na počátku 90. let, když se jí narodil první syn. „Koupila jsem si proutěnou kukaň, vždycky se mi líbila a namanul se inzerát. Kočárek jsem pak měla dlouho ve sklepě, až jsem se dostala v Německu na blešák, kde jsem koupila druhou kukaň a pak to přibývalo,“ vzpomíná.

Nyní už má ve své sbírce asi osmdesát historických kočárků. „Teď už musím brzdit, protože to fakt není kam dávat,“ přiznává s úsměvem.

Krásy Bechyně můžete poznávat ze sedla elektrokola, které vám tu půjčí

Štěpán Ondřich v Bechyni na elektrokole, které si tu může půjčit každý

Magickou krajinu údolí řeky Lužnice, obloukový most zvaný duha, zámek na skalním ostrohu nebo františkánský klášter. To vše nabízí Bechyně. Návštěvu lázeňského města lze spojit i s krásnými výlety po okolí.

Nejraději má kočárky na vysokém podvozku s velkými koly. Při prohlížení její sbírky je také patrné, že dříve se vyráběly kočárky větší a prostornější. „Teď se dělají malinké, dítě je tam pár měsíců a musí se kupovat nový,“ říká Šárka Špačková.

Díky ní uvidí lidé i italský kočárek. „Podle informací, které jsem dostala, je z roku 1965 až 1969. Je jako nový, protože se našel na půdě prodejny s kočárky ještě zabalený, nepoužitý,“ doplňuje.

Desítky dětských kočárků ze soukromé sbírky Šárky Špačkové si budou moci zájemci prohlédnout v Bechyni od 24. května až do 15. září. Muzeum zároveň žádá další majitele starých hraček nebo kočárků o krátkodobé zapůjčení exponátů nebo možnost jejich zdokumentování.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související