Michalská ulice v Bechyni čeká už roky na opravu. Brzdí ji spor o stromořadí

19. leden 2019 14:05

1300 podpisů je pod peticí proti kácení stromů v Michalské ulici v Bechyni. Spor o osm jírovců a tři lípy trvá už přes tři roky. Dokud se ho nepodaří vyřešit, obnova ulice pravděpodobně nezačne.

Michalská ulice se nachází jen pár metrů od náměstí, je v zanedbaném stavu a lidem, kteří tu bydlí, začíná docházet trpělivost. „Kecají do toho ti, kteří nemají co mluvit. Já bych chtěla, aby se to konečně udělalo, je tu špatná kanalizace, zvlněné chodníky, všechno,“ říká paní Marie, která tu žije už 46 let.

Podobný názor zastává i další starousedlík, pan Josef. „Já bych to udělal. Ty stromy porazit, případně dát nějaké keře kolem silnice a dlažbu to chce, už kvůli té kapličce,“ komentuje.

Projekt rekonstrukce ale naráží na odpor části veřejnosti. Autoři petice plánu obnovy vytýkají, že je necitlivý k odkazu předků. Jsou přesvědčeni, že opravu lze udělat, aniž by musel padnout jediný strom. „Je to jedno z mála míst, ne-li poslední, v centru města, které má takový duch,“ připomíná jeden z iniciátorů petice za zachování stromů v Michalské ulici, Pavel Šmidrkal z občanského sdružení Pro Life.

Lidé v Bednárečku bojují proti kácení javorů a dubů u silnice

Libuše Němcová popsala stromy velkým NE, aby zabránila jejich kácení

Na přibližně třiceti stromech, které rostou kolem silnice druhé třídy z Jarošova nad Nežárkou do Bednárečku na Jindřichohradecku, se letos na jaře objevila čísla.

Současná situace podle zastupitele Štěpána Ondřicha připomíná zákopovou válku. Osobně se přiklání k variantě vykácet, co je potřeba, a poražené stromy nahradit novu výsadbou. „Když se bude věc neustále odkládat, můžeme dojít do takového stavu, že se kvůli stromům neudělá nikde nic. Já nejsem zastáncem toho kácet všechno živé, to v žádném případě, ale jít nějakou rozumnou cestou. Myslím, že důležitá je rekonstrukce té kanalizace, která je v dezolátním stavu,“ dodává.

Realita je ale taková, že spor o rekonstrukci Michalské ulice trvá už tři roky. „Není ještě vydáno konečné rozhodnutí, protože my nesouhlasíme se stanovisky Pro Life, oni zase nesouhlasí s našimi, takže je to na bázi odvolávání a není konečné stanovisko,“ uvádí starosta Pavel Houdek.

Spor znesvářených stran pravděpodobně ukončí až krajský úřad, který by měl rozhodnout o dalším postupu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související