Dvě jihočeská stromořadí se dostala do nejlepší pětice v anketě Alej roku 2018

16. leden 2019 14:10

Hned dva zástupce mají jižní Čechy na předních příčkách ankety Alej roku 2018. Druhé místo v celorepublikovém kole obsadila Klokotská alej z Tábora, která si ještě před uzavřením hlasování držela těsné prvenství. To jí nakonec uteklo jen o pár desítek hlasů.

Lipová alej s křížovou cestou vede od Klokotského kláštera směrem k Tismenickému údolí. Cestu založili benediktýni už v 17. století, alej pak byla vysazena v roce 1836. Tvoří ji celkem 97 stromů.

Do ankety stromořadí přihlásila Kateřina Trsková z Tábora. „Patří mezi moje nejoblíbenější místa. Bydlím na Starém městě a chodím tam za rodiči, většinu jdu právě tou Klokotskou alejí,“ říká.

Když alej přihlašovala do ankety, bylo jejím úmyslem místo zviditelnit. „Vůbec jsem si nedokázala představit, že bychom mohli dosáhnout takového krásného výsledku. Do ankety bylo nominovaných 92 alejí z celé České republiky, takže ten výsledek je opravdu krásný,“ dodává.

Čtvrtou příčku obsadila javorová alej u Bednárečku na Jindřichohradecku. Do ankety ji zaregistrovala Libuše Němcová, aby zabránila kácení. Stromy totiž chtějí odstranit silničáři.

Lidé v Bednárečku bojují proti kácení javorů a dubů u silnice

Libuše Němcová popsala stromy velkým NE, aby zabránila jejich kácení

Na přibližně třiceti stromech, které rostou kolem silnice druhé třídy z Jarošova nad Nežárkou do Bednárečku na Jindřichohradecku, se letos na jaře objevila čísla.

Javory u Bednárečku vysadil ve 20. letech minulého století učitel tamní malotřídky. Stromořadí se vždycky na podzim rozzáří krásnými barvami a přímo vybízejí k fotografování. Úspěch v celorepublikové anketě by mohl zastupitelům i obyvatelům Bednárečku pomoci při záchraně javorů.

Anketu Alej roku pořádá společnost Arnika, od roku 2011 se v ní představily více než dvě stovky stromořadí z celé České republiky. Upozorňuje na význam stromů a alejí v naší krajině, lidé hlasováním dávají najevo, že jim zacházení se stromy není lhostejné.

V nedávno skončeném osmém ročníku soutěže lidé poslali přes devět tisíc hlasů, což je podle Karolíny Kostičové ze společnosti Arnika nejvíc v celé historii ankety Alej roku.

Spustit audio

Související