O titul Alej roku bojuje i 12 stromořadí z jihu Čech. Podpořit je můžete na webu

12. prosinec 2018 07:47

Po roce se znovu hledá nejhezčí alej České republiky. Do ankety Alej roku, kterou pořádá organizace Arnika, letos lidé nominovali rekordní počet stromořadí – celkem 92. A dvanáct z nich je jihočeských.

O titul soutěží například alej z Besednice, Protivína nebo Závrat na Českobudějovicku. Několik alejí je javorových, o přízeň hlasujících se ale uchází i stromořadí jabloní, platanů a hlohu.

Hlasuje se na webových stránkách alejroku.cz, kde je mapa s vyznačenými soutěžními alejemi, včetně jejich fotografií. Svůj hlas mohou lidé udělit do 4. ledna. Na stránkách je také možné prohlédnout si snímky alejí, které soutěžily v předchozích ročnících.

Lidé v Bednárečku bojují proti kácení javorů a dubů u silnice

Libuše Němcová popsala stromy velkým NE, aby zabránila jejich kácení

Na přibližně třiceti stromech, které rostou kolem silnice druhé třídy z Jarošova nad Nežárkou do Bednárečku na Jindřichohradecku, se letos na jaře objevila čísla.

Jihočeští adepti si zatím vedou opravdu dobře. V anketě nyní s 619 hlasy vítězí lipová alej v Klokotech na Táborsku před sakurovou alejí v Karviné v Moravskoslezském kraji, která má 437 hlasů.

Třetí příčku zatím drží také jihočeský zástupce – javorová alej u Bednárečku na Jindřichohradecku. Ta měla letos namále, když policie kvůli bezpečnosti chtěla nechat většinu stromů pokácet. Lidé se ale za svoje stromořadí postavili a alej, která se na podzim barví od žluté až po temně rudou, prozatím zachránili.

Spustit audio

Související