Bezmála stoletá Lípa svobody z Vlachova Březí bojuje o titul Strom roku

7. červen 2018 07:55

Do finálového kola ankety Strom roku se letos probojoval i jeden jihočeský zástupce. O titul bude bojovat bezmála stoletá Lípa svobody z Vlachova Březí na Prachaticku.

Strom zažil skoro všechny zvraty, které město během 20. století potkaly. Pro místní je neodmyslitelnou dominantou hlavního náměstí.

Tam se nedávno odehrála velká sláva. Lidé v historických kostýmech a krojích se u Lípy svobody fotili. Snímky je pak budou reprezentovat ve finále ankety Strom roku.

Přihlášku do ankety poslal starosta města Lubomír Dragoun. „Já jsem obdržel emailovou zprávu, že je vyhlášená anketa Strom roku. Dřív jsme o tom nevěděli, a protože se celý rok připravujeme jednak na 100. výročí republiky, ale také na 150. výročí založení města, přišlo nám to vhodné. Tak jsem hned běžel strom vyfotit,“ vzpomíná.

Ve Vlachově Březí lípu vysadili 1. května 1919 na počest svobody a založení Československa.

Letošní ročník ankety Strom roku je speciálně věnovaný právě 100. výročí založení Československé republiky.

Obyvatelé Vlachova Březí se pod lípou vyfotili. Snímky je budou reprezentovat ve finále ankety Strom roku

Spolu s lípou z Vlachova Březí do finále postoupilo dalších jedenáct stromů. „Jsou to stromy, které byly sázeny na oslavu založení Československa, ale třeba také na oslavu vítězství po druhé světové válce,“ řekla Andrea Krůpová, koordinátorka ankety z Nadace Partnerství.

Všechny informace o soutěži najdou lidé na webu stromroku.cz. Hlasovat mohou prostřednictvím DMS nebo podpisem na hlasovacím archu. „Výtěžek z ankety slouží navrhovatelům finálových stromů k výsadbám nových stromů, odbornému ošetření stromů nebo výrobě propagačních materiálů, které se týkají stromů,“ doplnila Andrea Krůpová.

Vítěze ankety Nadace Partnerství oznámí 11. října v Brně. Automaticky postoupí do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.

autor: mvo
Spustit audio

Související