NASA chce měřit stromy z vesmíru, testuje to v Žofínském pralese

19. duben 2018 08:35

Celkem sedmkrát se nad Žofínský prales na jihu Čech vznesla švýcarská bezpilotní helikoptéra. Speciálním skenerem tu měřila stromy. O data má zájem americká vesmírná agentura NASA.

Chtěla by za pomoci českých expertů vyvinout speciální software pro přesné měření stromů z vesmíru. Vědci by pak měli lepší přehled o biomase a o tom, jak pracuje s oxidem uhličitým a vodou.

„Právě nastavuji pozemní laserový skener tak, aby byl souřadnicově zaměřený, aby znal svoji pozici. V momentě, kdy je zaměřený, může skenovat své okolí,“ ukazuje Jan Trochta z výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví.

Dalším členem vědeckého týmu je softwarový specialista Martin Krůček, který nese speciální zaměřovací terče. „Souběžně se skenuje z dronu, následně budeme data zpracovávat a porovnávat je,“ dodává.

Čeští vědci patří v tomto oboru mezi lídry, proto si je za své partnery vybrala americká NASA. Ta chce měřit stromy z vesmíru a teď hledá co možná nepřesnější vzor pro jednotlivé typy lesa. Smyslem celého projektu je vytvořit rovnice pro různou biomasu planety tak, aby na základě dat z vesmíru měli vědci co možná nejpřesnější přehled o oxidu uhličitém nebo o vodě.

Pro projekt s velkými ambicemi americká strana najala švýcarské letecké experty. Za Aeroscout, který létá nad Žofínským pralesem, mluví pilot a technik Benedict. Ukazuje, že na dnešek mají experti v plánu druhou část měření, chtějí létat příčně proti předchozímu dni. Mise je naplánována na celkem sedm letů, každý trvá zhruba hodinu.

Data, která vědci získají z pozemního i vzdušného měření, se budou posléze třídit a párovat. Některé úlohy zvládnou tuzemská pracoviště, většinu práce s daty velkých objemů ale budou mít na starosti právě Američané.

Software pro měření lesů z vesmíru by NASA mohla mít k dispozici do pěti let.

autor: Petr Kološ

Související