Stovky mladých stromů vytvoří nové aleje v Sedlické oboře

13. leden 2019 08:25

Lesníci Sedlické obory obnovují systém původních cest a barokních alejí ve tvaru osmicípé hvězdy. Tak je najdete na historických mapách a v budoucnu snad i v oboře samotné.

V srdci Sedlické obory je sloup s osmicípou hvězdou a písmeny. „Ta písmena jsou podle historické mapy, označovala jednotlivé výseče obory,“ vysvětluje oborník Jindřich Brožovský.

V oboře byly historické barokní aleje. Po roce 1945 ale hodně stromů zmizelo, protože stát začal oboru proměňovat na hospodářský les. „Zhruba před dvanácti lety krajináři udělali studii, která zmapovala současný stav a dala nějaká doporučení, jak postupovat, abychom se dostali zpátky k původní myšlence obory,“ dodává Jindřich Brožovský.

Jedna z cest byla obnovena v roce 2015. „Zároveň jsme obnovili i aleje, můžete si všimnout již zhruba pětimetrových dubů. Tahle alej by měla být dubová, do budoucna plánujeme, že některé aleje budou i lipové, aby to bylo pestré jako dřív,“ říká správce obory Radovan Nůsek.

To ale není jediná cesta, která byla v posledních deseti letech obnovena. „Od středu jsme obnovili tři cesty. Průměrná délka byla kolem 700 metrů, takže dohromady zhruba dva a půl kilometru. Používáme spíš přirozený materiál, vyhýbáme se asfaltu a děláme zpevněné cesty,“ dodává Radovan Nůsek.

Lesníci budou ve výsadbě alejí ještě pokračovat. Jakmile zem rozmrzne, vysadí další stromy.

Spustit audio

Související