Muzeum na Ohradě sloužilo zprvu jako učiliště pro adepty lesnického zaměstnání schwarzenberského panství

27. srpen 2023

Za cestou dřeva, do přírody, za stromy, rostlinami, ale i zvířaty a vodou se vypravíme v magazínu Vltavín. Začneme na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou.

Průvodcem Ohradou bude Václav Kinský, kurátor zdejších výstav. Popíše mimo jiné to, jak to tehdy se založením muzea na schwarzenberském panství bylo.

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství bylo oficiálně otevřeno ve čtvrtek 15. září 1842. Celý příběh ale začal už o tři roky dříve, když lesní adjunkt Václav Špatný vycpal ulovené káně.

Jeho vynikající preparátorská práce nadchla tehdejšího majitele panství Jana Adolfa II., který dal Václavu Špatnému prostředky pro další preparace, ale hlavně vydal pokyn, aby se na Ohradu začaly svážet veškeré zajímavosti a unikáty z jeho rozlehlého panství, které se týkaly lesů, zvířat a vodního hospodářství. Tak vzniklo veřejné lesnické a lovecké muzeum.

Václav Špatný pak byl v roce 1843 ustanoven jeho prvním správcem a kustodem. Muzeum na Ohradě sloužilo zprvu také jako učiliště pro adepty lesnického zaměstnání schwarzenberského panství.

Spustit audio

Související