Místo drahé síťoviny použili na kostým obvazy. Tak dokázali čeští tanečníci držet krok se špičkou

1. leden 2022

Bývalý taneční mistr, který kromě sportu miluje také práci se dřevem, a autor kuchařek, v jehož obýváku si na rybách pochutnalo nespočet slavných. Dvě osobnosti ze Strakonicka spojil pořad Jihočeši.

Jaroslav Kohout je bývalý taneční mistr, který část roku žije v Rakousku, protože má cestovní agenturu, byl i hudebním vydavatelem a rád maluje a pracuje se dřevem. Pochází z vesničky Jinín u Strakonic. Po studiu střední průmyslové školy zamířil na vysokou, ale pak už dal přednost tanci.

Se svou partnerkou Danou, která se stala i jeho manželkou, tvořil známý taneční pár. Během taneční kariéry Jaroslav Kohout dokonce navrhoval a šil kostýmy. „Snažili jsme se udržet krok se špičkou, ale kupovat kostýmy bylo nad naše možnosti, tak jsme si pomáhali, jak se dalo. Různě jsme sháněli peří, látky nahrazovali dostupnými,“ vzpomíná.

Čtěte také

Takto například nahradili drahou síťovinu lékařskými obvazy. „Pracně jsme je sešívali, ale vznikla z toho nádherná záležitost, kterou pak Dana nazdobila podle tehdejších trendů. Pořád jsme se snažili jít s dobou,“ dodává.

V tanci podle svých především pochopil, že nic se nedá vybudovat bez základů. „Jenom na pevných základech lze postavit vysoký dům, jako hudebník musí denně cvičit základní etudy, my jsme si museli opakovat základní kroky a rozebírali jsme vše do posledních detailů,“ popisuje. Totéž pak manželé předávali dál i jako mistři v kurzech, kde naučili tančit stovky Jihočechů.

Velkou láskou Jaroslava Kohouta je teď kromě sportu práce se dřevem. „Naplňuje mě to, i když zatím nemám žádné zázemí ani dílnu. Vyrábím miniaturky, dárky, líbí se mi udělat něco originálního a někoho tím potěšit, láká mě dát dílu nějakou myšlenku,“ komentuje. Vyrobil například velikonočního zajíce s kraslicemi pro strakonickou nemocnici.

Narozen s jednou nohou v rybníce

Druhou zajímavou osobností ze Strakonicka je Miloš Štěpnička. Ten svůj život spojil s rybami a sám o sobě říká, že se narodil takřka s jednou nohou v rybníce. „Od mládí jsem chytal ryby, protože tatínek je zbožňoval. V deváté třídě jsem napsal, že bych chtěl být rybářem a sochařem, protože mám zároveň i umělecké geny, ale nakonec zvítězilo rybářství,“ vypráví.

Miloš Štěpnička

Po studiu na rybářském učilišti v Třeboni přišel na střední školu do Vodňanech. Tady se zamiloval a ve městě už zůstal. „Po škole jsem byl ochotný dělat ledacos, nabídli mi práci vychovatele na učilišti, u které jsem zůstal skoro dvacet let. Mezitím jsem se vyučil ještě kuchařem, tím pádem jsem mohl otevřít obchod s rybími specialitami,“ říká.

Rybí speciality Miloše Štěpničky měly úspěch a stal se známou osobností. Vystupoval v legendárním Receptáři Přemka Podlahy a setkal se s mnoha celebritami. „Všechny slavné spojuje jedna věc - mají rádi ryby a jsou ochotni za ně zaplatit. Herci, na jaké si jen vzpomenete, seděli u mě v obýváku a jedli tu ryby,“ usmívá se.

Miloš Štěpnička je také autorem rybích kuchařek, napsal jich už celkem devět. „Při jednom natáčení jsem poznal zakladatele nakladatelství a ten mě vyhecoval k tomu, abych napsal kuchařku. Říkal jsem si, že kdybych jenom jednu ženu naučil vařit rybí polévku, tak mohu umřít. A ono se mi to povedlo, těch knih se prodaly desítky tisíc, z čehož mám hroznou radost,“ uzavírá.

Spustit audio

Související