Mirka Nezvalová: Ptáčci

11. červen 2021

Na zahradě máme několik krmítek, kterým říkáme ptačí televize. A na stole poblíž leží vždycky dalekohled, abychom si mohli ten okřídlený svět přiblížit.

Tak se nám každý den nabízí zajímavý program, který se snad nikdy neomrzí. Můžeme nakukovat do ptačí říše a zjišťovat zajímavé věci.

Se školními vědomostmi pochopitelně nevystačíme, takže na stole má své stálé místo i malý atlas ptáků. Věděli jste třeba, že zatímco sameček strakapouda velkého má červenou skvrnu v týle, hlava samičky je celá černá? My ne. Ale teď už pánskou a dámskou návštěvu na krmítku bezpečně rozeznáme.

Ptačí budka po návštěvě strakapoudů

Trojice strakapoudů přilétá v pravidelných intervalech a naše nedaleká přítomnost jí téměř nevadí. Spolehlivý je pro nás ranní budíček, kdy si se semínkem slunečnice vylétnou na dřevěný sloup houpačky u okna ložnice a klováním se hlasitě snaží otevřít tvrdou slupku.

V průběhu dne pak představení, při kterém si můžeme vychutnat pestrobarevnost jejich peří i zvuk bubnování, několikrát zopakují. A o síle v jejich zobácích se přesvědčily i sýkorky modřinky, které strakapoudí rodinka vyhnala z budky.

Jak jsme ale později zjistili, za svůj stálý domov si ji k naší pozorovací škodě nevybrala. Zdá se ovšem, že otevírání slunečnicových semínek na sloupu odkoukali brhlíci lesní. Zatímco ještě před měsícem zobli v krmítku a frnkli do koruny dubu, teď si užívají klování přímo před naším dalekohledem.

My si zase užíváme pozorování a při listování atlasem ptáků zjišťujeme, kdo všechno se nám na zahradě zabydlel. Občas zabloudíme pohledem i k obloze a tak jsme nedávno pozorovali i orla mořského, což na Třeboňsku ale není nic neobvyklého.

Zjistili jsme ovšem, že si asi budeme muset pořídit ještě jeden dalekohled. To abychom se o něj v zajímavých pozorovacích chvílích přestali přetahovat.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.