Mirka Nezvalová: Nenechte se ošulit

13. duben 2021

Čeština je nesmírně bohatý jazyk, který vám k jednomu výrazu často nabídne hned několik synonym. Význam ovšem zůstává naprosto stejný. Moje babička Justýna měla neuvěřitelný vypravěčský dar a naučila mě jako dítě slova, která jsem předtím neznala. Například ošulit.

Jinak též oklamat, okrást, ošálit, ošidit, podvést nebo napálit.

Nedávno v našem panelovém domě na českobudějovickém sídlišti jistá firma při nějaké opravě namontovala na výtahovou šachtu dohromady osm tyčí, každá z nich měřila jeden metr a deset centimetrů. A naúčtovala si cenu 33 800 korun českých!

Nemusíte být ani skvělí v matematice, abyste usoudili, že to by musel být metr té trubky ze zlata. Protože není, napadá vás, že se asi přepočítali. Když jsme cenu rozporovali, firma bez jakéhokoliv dalšího vysvětlování snížila sumu na polovinu.

Tak si říkám, jestli nás prostě chtěli docela normálně ošidit nebo se jim při počítání nějak zasekla kalkulačka nebo… Moc dalších vysvětlení mě nenapadá.

A jaké z toho plyne ponaučení? Stejné, jaké mi s úsměvem říkávala babička Justýna, když jsme spolu hrávaly „Člověče, nezlob se“ a já zkoušela tvrdit, že mi padla šestka. „Moje milá, můžeš zkusit podvádět, ale nezapomeň, že já se rozhodně ošulit nenechám a příště si na tebe dám větší pozor.“

Přeji tedy krásné jarní ráno a nebojte se ozvat, když někdo zkouší, jestli opravdu dáváte pozor. Znáte přece rčení Důvěřuj, ale prověřuj…

Spustit audio

Související

  • Jiří Březina starší: Pokrok zastavíš

    Říká se, že pokrok nezastavíš, a opravdu na první pohled se zdá, že se všechno kolem nás neustále vyvíjí a mění k lepšímu.

  • Martina Adlerová: Televize

    Jsem asi trochu divná, ale nesnáším televizi. Tento fenomén mě naprosto minul. I v době, kdy moji vrstevníci sjížděli seriály, já jsem zarputile trvala na svých knihách.

  • Jan Cempírek: Duťáci

    Vždy mě fascinovaly zdánlivě jednoduché věci, o nichž by si jeden myslel, že je nemožné je změnit. Ale doba covidová žádá kreativitu, a tak vznikla společenská hra duťáci.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.