Mirka Nezvalová: Pivní putování

11. duben 2023

Nedávnou jsme byli lyžovat v oblasti rakouského Schladmingu. Při polední siestě v jedné restauraci si k nám přisedl mladě vypadající senior Sebastian, který se hned zajímal, odkud že jsme. Naše sdělení, že z jihočeského města, kde se vaří světoznámé pivo, ho doslova nadchlo.

Ukázalo se totiž, že už řadu let jezdí do naší republiky právě za tímto mokem. Když začal vyjmenovávat budějovické restaurace, kde už pivo ochutnával, připadala jsem si jako cizinec ve vlastním městě. V tolika jsem totiž rozhodně ani nebyla.

Pak doslova chrlil jména hospůdek českokrumlovských a navrch přidal ještě pár restaurací v Brně, kam prý také často jezdí.

Na budějovické Černé věži nikdy nebyl, ví, že jenom tady máme jakési velké náměstí, ale to byly všechny jeho vědomosti o jihočeském krajském městě. Nezlákala ho ani návštěva českokrumlovského zámku nebo jiných tamějších památek. Jediným kritériem jeho hodnocení České republiky bylo právě ono úspěšné pivní putování.

Trochu zazáviděl, že máme všechno na dosah ruky, zatímco on k nám musí cestovat skoro tři hodiny autem a nedokázal moc pochopit, že třeba v budějovických Masných krámech nejsme na pivu každý večer.

Tohle setkání mě hodně pobavilo, ale zároveň mi připomnělo, že Jihočeský kraj sice láká na nejrůznější atraktivní památky, ale chuťové buňky některých cizinců jsou zkrátka nastaveny zcela jednoznačně. Pivní putování po hospůdkách je prostě mnohem lákavější.

Na druhou stranu buďme rádi, že takovým zahraničním zájemcům máme co nabídnout. Možná až opojeni zlatavým mokem spočinou zrakem na některé jihočeské dominantě, rozhodnou se příště rozšířit své poznávací pivní cesty třeba o návštěvu nějakého hradu či zámku.

I když mám obavy, že bez nabídky toho správného nápojového lístku budou mít naše památky pro takové hosty zcela minimální přitažlivost.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Rozkvetlé jaro

    Určitě jste si také všimli, že teplé počasí minulého týdne vytáhlo ze země kdejakou sedmikrásku. Osobně mě potěšilo, že rozkvétají oproti minulosti i České Budějovice.

  • Mirka Nezvalová: Maličkosti

    Moje babička Justýna říkávala, že i malá radost je radost, která nám může rozsvítit den. Mnohokrát jsem jí ve svém životě dala za pravdu.

  • Mirka Nezvalová: Kávové kukátko

    Před rokem se mě vnučka Eliška snažila přesvědčit, že když nemám Facebook, tak žiju v úplně jiném světě. Nakonec jsem naléhání podlehla a facebookový si účet založila.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.