Mirka Nezvalová: Rozkvetlé jaro

30. březen 2023

Určitě jste si také všimli, že teplé počasí minulého týdne vytáhlo ze země kdejakou sedmikrásku. Byť je tedy chvílemi přikryl březnový sníh. Osobně mě potěšilo, že ale rozkvétají oproti minulosti i České Budějovice.

Nejen, že se objevily jarní kytičky v městských obřích květináčích, ale hyacinty, macešky a narcisy vidíte i před mnoha obchody či hospůdkami nebo cukrárnami. Je to milá připomínka toho, že jejich majitelé či provozovatelé lákají nejen na vnitřní nabídku, ale snaží se ukázat, že jim záleží i na vzhledu nejbližšího okolí.

Je jasné, že nebudou asi každý večer velké květináče uklízet pod zámek, aby květiny nepřišly k úhoně kvůli jarním mrazíkům, ale třeba i kvůli některým nenechavcům. I takoví lidé se bohužel najdou.

Důkazem budiž obchůdek s keramikou v českobudějovické Plachého ulici, kde ve dvou velkých květináčích mají rozkvetlé macešky a narcisy. A nad nimi tiskacími písmeny vyveden velký nápis: Zlodějko, nekraď nám kytky, kamera tě vidí. Přidána je hrozba, že kamerový záznam předají policii. Jen kousek pod ním je jasně vidět, že nějakou tu květinu si už někdo odnesl.

Rozkvetlé jarní město je sice úžasná představa, ale realita může být docela smutná. A tak hned zítra půjdu koupit narcisky a do toho prázdného místa v květináči v Plachého ulici je zasadím.

Nejen kvůli nějakému dobrému skutku, ale především kvůli osobnímu pocitu, že pokud chceme mít okolo sebe hezké prostředí, musíme proto i sami něco udělat. Tak ať žije rozkvetlé voňavé jaro v budějovických ulicích.  

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Čas limáků

    Jsem pětinásobnou babičkou a protože věkové rozpětí ratolestí je od dvou až do osmnácti let, je jasné, že každoročních  prázdninových potkávání jsme si užili už hodně.

  • Mirka Nezvalová: Neobyčejná náves

    Když se řekne náves, je jasné, že se jedná o jakési vesnické náměstíčko. Jistě jste si také všimli, že ne každá náves je místními opečovávaná tak, jak by si zasloužila.

  • Mirka Nezvalová: Ptáčci

    Na zahradě máme několik krmítek, kterým říkáme ptačí televize. A na stole poblíž leží vždycky dalekohled, abychom si mohli ten okřídlený svět přiblížit.