Mirka Nezvalová: Čas limáků

30. září 2021

Jsem pětinásobnou babičkou a protože věkové rozpětí ratolestí je od dvou až do osmnácti let, je jasné, že každoročních  prázdninových potkávání jsme si užili už hodně. A příhod, na něž pak společně vzpomínáme, bylo nepočítaně.

To letošní léto bylo zpestřené naším dvouleťáčkem, který objevuje kouzlo slov, jimž my dospělí ne vždy zatím rozumíme. Takže když pořád vykřikoval „babíí, mák“, netušila jsem, o čem je řeč.

Tedy až do chvíle, kdy se se mnou vydal na podvečerní lov slimáků. Jako správná babička jsem mu je totiž předtím ukazovala v trávě. Během druhého dne zdokonalil své volání na „babíí, limák“ a pak se stal neúnavným pátračem po škůdcích naší zahrady.

Objevoval slimáky tam, kde jsem ani netušila, že jsou, a jeho volání přibývalo na intenzitě tak dlouho, dokud jsem vyzbrojená rukavicí a sáčkem nevyrazila k jeho napřaženému prstíčku.

Byla to hra, která nám na chalupě zpestřovala léto, a i díky ní naše dýně a cukety většinou dorostly k dospělosti. Vzpomněla jsem si na tyhle lovecké výpravy znovu ve chvíli, kdy jsem mrňouskovi koupila zimní rukavičky a ukazovala mu je. Okamžitě si je začal natahovat a s voláním „babíí, limák“ mě táhnul ke dveřím.

S podzimním chladem zmizelo nejen léto, ale i rezaví škůdci. Aspoň u nás na chalupě. A až se roztomilé dětské zkomoleniny změní v reálná slova, na to žvatlání budeme jen vzpomínat. I na ten jeho čas limáků. 

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.