Mirka Nezvalová: Covidový formulář

24. červen 2021

Máme chalupu jen kousek od hranic s Rakouskem. A také máme s mužem oba už certifikát o očkování. Tak jsme si řekli, že si uděláme malý cyklovýlet do dolnorakouského městečka Litschau.

Na oběd jsme se zastavili vybaveni respirátory v tamější hospůdce na náměstí. Obsluhující servírka nám spolu s jídelním lístkem přinesla k vyplnění i dva lístky formátu A5. Stejně tak i ostatním hostům.

Uvedete jméno, telefon, email, den a čas, kdy jste restauraci navštívili, a odevzdáte. Vyplňujete pokaždé, i když přijdete na pivo třikrát denně a jste štamgast. A nikdo neprotestuje!

Lístek s názvem Shromažďování kontaktních údajů v souvislosti s pandemií covid-19 se prostě v Rakousku stal realitou, kterou místní přijali bez protestů. Je sice pravda, že servírka neověřovala žádný z údajů, ale důvod podvádět podle ní hosté prý nemají.

Na můj dotaz mi vysvětlila, že to je přece v zájmu každého vědět, jestli právě host u vedlejšího stolu vás náhodou nemohl nakazit. Vysvětlila mi také s úsměvem, že když formulář odmítneme, odmítne nás zase ona obsloužit.

Nepátrala jsem raději už po tom, co se s vyplněnými lístky děje, jak dlouho se evidují a jestli se s údaji pracuje podle evropské směrnice GDPR.

Vzpomněla jsem si jen, jaká bouřlivá debata se vedla okolo záměru zavést něco podobného u nás. Nakonec nápad vyšuměl do ztracena.

Takže, pokud se chystáte na výlet či dovolenou k rakouským sousedům, připravte se v restauracích na vyplňování formulářů. Nebo si přibalte do batohu řízek a pivo, abyste při neochotě podělit se o svá data nakonec neskončili žízniví a hladoví.

Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Ptáčci

    Na zahradě máme několik krmítek, kterým říkáme ptačí televize. A na stole poblíž leží vždycky dalekohled, abychom si mohli ten okřídlený svět přiblížit.

  • Mirka Nezvalová: Maličkosti

    Moje babička Justýna říkávala, že i malá radost je radost, která nám může rozsvítit den. Mnohokrát jsem jí ve svém životě dala za pravdu.

  • Mirka Nezvalová: Kávové kukátko

    Před rokem se mě vnučka Eliška snažila přesvědčit, že když nemám Facebook, tak žiju v úplně jiném světě. Nakonec jsem naléhání podlehla a facebookový si účet založila.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.