Mirka Nezvalová: Neobyčejná náves

9. červenec 2021

Když se řekne náves, tak je vám určitě hned jasné, že se jedná o jakési vesnické náměstíčko, tedy veřejný prostor, který je centrem obce. Jistě jste si také všimli, že ne každá náves je místními opečovávaná tak, jak by si zasloužila. Často se říká, že nejsou peníze a taky, že nejsou lidi. 

Snad každý týden projíždíme obcí Hamr u Chlumu u Třeboně. A jejich náves je fakt neobyčejná. Třeba v předvánočním čase tam vidíte slaměný betlém, pak zase Tři krále, nechyběla ani velikonoční výzdoba a v příslušné době i nádherná čarodějnice na koštěti.

Teď zase mužská figurína v montérkách s kolečkem zřejmě připomíná, že na zahrádce je potřeba pracovat pořád. Vždycky se těším, čím mě zase překvapí.

Je jasné, že takovou výzdobu nepřičarují během noci nějací skřítci, ale někdo konkrétní si dá práci s vymýšlením i následnou realizací a výsledek je pak pro potěchu i pobavení místních, kolemjdoucích i projíždějících.

Když jsem se poptávala, zjistila jsem, že se do toho po domluvě se zastupitelstvem pustil kulturní výbor a zdejší dobrovolní hasiči. Osobně tleskám - když obcí musíte projíždět třicítkou, máte čas zaregistrovat i detaily.

Dokonce jsem si všimla, že se na téhle neobyčejné návsi lidé s výzdobou fotí nebo natáčejí. A náhodou jsem se dozvěděla, že prý se dotyčnému v montérkách přezdívá Hamerský Ken.

Možná, že kdyby na návsi v Hamru stál nějaký křížek nebo truhlíky s květinami, tak se tady zastaví málokdo. Takhle alespoň víte, že v obci s více než třemi obyvatel je parta lidí, kterou baví bavit nejen sebe, ale umí pobavit i ty ostatní.

Třeba je takových návsí a part nadšenců u nás mnohem víc, stačí se jen pozorně dívat. Přiznám se, že taková malá zpestření bych našemu kraji rozhodně přála.

Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Covidový formulář

    Máme chalupu jen kousek od hranic s Rakouskem. A také máme s mužem oba už certifikát o očkování. Tak jsme si řekli, že si uděláme malý cyklovýlet do městečka Litschau.

  • Mirka Nezvalová: Ptáčci

    Na zahradě máme několik krmítek, kterým říkáme ptačí televize. A na stole poblíž leží vždycky dalekohled, abychom si mohli ten okřídlený svět přiblížit.

  • Mirka Nezvalová: Maličkosti

    Moje babička Justýna říkávala, že i malá radost je radost, která nám může rozsvítit den. Mnohokrát jsem jí ve svém životě dala za pravdu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.