Mirka Nezvalová: Srpnový cuketový pozdrav

23. srpen 2021

„Ahoj, nechceš cuketu?“ To je prý nový prázdninový pozdrav, říkala mi nedávno kamarádka a hned dodala: „Dám ti jich klidně pět.“ S díky jsem odmítla.

I já jsem byla letos na chalupě obdařena slušnou cuketovou nadílkou. Je sice pravda, že jsem musela urputně chemicky i ekologicky bojovat s plzáky španělskými, kterým nadmíru chutnají právě cuketové květy, ale pár bitev jsem přece jen úspěšně vybojovala.

Cuketa je úžasná zelenina. Dá se použít snad na sto způsobů a pokud zarytým odpůrcům zeleniny neprozradíte, že jste do jídla cuketu vpašovali, většinou nic nepoznají. Zelené cukety, které vzhledem tak trochu připomínají okurky, si v našem rodinném jídelníčku už dávno našly své místo.

Že už nevíte, jak je připravit? Ochutnali jste je s nivovou omáčkou a se špagetami? Nebo co takhle slaná cuketová roláda s rajčaty a bazalkou? A co třeba rizoto? Receptů mám na rozdávání, tak jen aby mi nedošly cukety.

Ale třeba zase potkám nějakou známou, která mi kromě pozdravení nabídne i ukázku ze své zahrádkové úrody. Čas totiž běží a pokud nechceme do své kuchyně pustit třeba ty italské nebo španělské z obchodních řetězců, musíme si zkrátka se zpracováním těch domácích pospíšit.

Dají se prý nastrouhané i zamrazit. Prý takhle vydrží až rok. Ale jestli se vám letos cukety opravdu přemnožily, nabídněte je spolu s pozdravem svým známým, kteří nemají vlastní výpěstky, ať si tuhle skvělou zeleninu také užijí.

Nejen, že je určitě mile překvapíte, ale položíte obrazně řečeno pár prvních prkýnek k sousedskému můstku. Třeba vám oni zase na oplátku dají ostružiny, které se letos vydařily jim. Nebo vás pozvou na grilovačku, kde společně vyzkoušíte, že i opečené cukety chutnají skvěle.

Tak, moji milí, cukety vám sice dnes nenabízím, ale šanci k potkávání se ano. A to je nad všechny recepty.

Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Neobyčejná náves

    Když se řekne náves, je jasné, že se jedná o jakési vesnické náměstíčko. Jistě jste si také všimli, že ne každá náves je místními opečovávaná tak, jak by si zasloužila.

  • Mirka Nezvalová: Covidový formulář

    Máme chalupu jen kousek od hranic s Rakouskem. A také máme s mužem oba už certifikát o očkování. Tak jsme si řekli, že si uděláme malý cyklovýlet do městečka Litschau.

  • Mirka Nezvalová: Ptáčci

    Na zahradě máme několik krmítek, kterým říkáme ptačí televize. A na stole poblíž leží vždycky dalekohled, abychom si mohli ten okřídlený svět přiblížit.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.