Měsíc zakryje skoro polovinu Slunce. Jen se slunečními brýlemi ale na zatmění nekoukejte, varuje astronom

23. říjen 2022

25. října se na obloze naskytne zajímavá podívaná, jeden z úkazů, k jehož pozorování není potřeba dalekohled. Nastane částečné zatmění Slunce. Jak připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý, Země, Měsíc a Slunce se dostanou do jedné přímky a Měsíc při pozorování ze Země zakryje sluneční disk.

Pokud bude přát počasí, zatmění bude dobře pozorovatelné v celém průběhu. V Českých Budějovicích začne v 11.14 hodin. „Střed, to největší zatmění, bude osmnáct minut po dvanácté, přesně v 12 hodin, 17 minut a 43 sekund. Bude to slušná fáze, Měsíc zakryje 40,2 procent slunečního disku,“ popisuje Miloš Tichý. Celý úkaz skončí v 13.23 hodin.

Důležité podle Miloše Tichého je, aby lidé pozorovali zatmění bezpečně. Sluneční brýle jako ochrana před poškozením zraku nestačí. „Můžete si třeba na českobudějovické hvězdárně koupit speciální brýle, které propouští pouze tři procenta světla do oka,“ doporučuje.

Kutilové, kteří doma svařují, mohou využít svářečská skla číslo 12, 13 a 14. „Ta mají dokonce v normě, že skrz ně můžete pozorovat Slunce. Případně můžete vyrazit na nějakou hvězdárnu, kde je speciální koncový hranol, který pouští do oka tři procenta světla, nebo úkaz můžete vidět v projekci. Rozhodně ale nepoužívejte sluneční brýle, ani nějaká očouzená sklíčka a podobně,“ dodává astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související