Galileo jako první člověk spatřil měsíce planety Jupiter. Stačil mu k tomu malý primitivní dalekohled

25. září 2022

Tři objekty, které Galileo Galilei zkoumal počátkem 17. století prvním dalekohledem, můžete vidět na obloze v měsíci září. Není k tomu ani potřeba složitá technika. „Galileo měl dalekohled o průměru tři centimetry, takže vlastně takové divadelní kukátko s poměrně malým zvětšením,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

Doporučuje podívat se na pruhovaný Jupiter. Galileo jako první člověk spatřil čtyři měsíce této planety, kterým se dnes říká galileovské. „On zjistil, že kolem Jupitera obíhají minimálně čtyři měsíce. Lidé znali do té doby jenom náš Měsíc a nic jiného. Toto byly první další měsíce, které byly objeveny, a to takovým malinkým dalekohledem,“ říká Miloš Tichý.

Galileo také pozoroval planetu Saturn, i když ještě nebyl schopen rozlišit její prstenec, a Mléčnou dráhu. „Tím primitivním dalekohledem na počátku 17. století uviděl, že je tvořena mnoha objekty. On tedy řekl myriádami hvězd. V tom se trošičku spletl, protože myriáda v klasické řečtině znamená deset tisíc. To se minimálně o nějakých šest nul mýlil,“ dodává astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související