Saturn, Jupiter, Mars a nakonec i Merkur můžete postupně spatřit na obloze během říjnové noci

16. říjen 2022

Čtyři planety mohou pozorní pozorovatelé spatřit na noční obloze během měsíce října. Jak dodává jihočeský astronom Miloš Tichý, planety jsou navíc vidět průběžně, takže si přijdou na své ti, kdo chodí pozdě spát, i ti, kdo brzy vstávají.

„Když se začne stmívat, nad jihem se objeví taková jasná hvězdička. Ale to není hvězdička, to je planeta Saturn, která je pozorovatelná v první polovině noci. Hned po ní vychází Jupiter, největší planeta sluneční soustavy, a je vidět po celou noc kromě jitra,“ popisuje Miloš Tichý.

Po Jupiteru následuje Mars. Vychází později, takže z večera vidět není, ale po zbytek noci už ano. „A dokonce můžeme během měsíce října spatřit i planetu Merkur, a to ráno nízko nad východním obzorem. To je na pozorování vlastně vzácná planeta, tvrdí se, že třeba Kepler, i když ji zahrnoval do svých výpočtů, ji v životě neviděl,“ dodává astronom.

Poslední z pozorovatelných planet v říjnu vidět není. Venuše se schovává v záři Slunce a podle Miloše Tichého ji spatříme zase až na konci prosince.

Amatérských pozorovatelům oblohy radí nejprve zkusit najít největší planetu Jupiter. „Když si vezmete asi deseticentimetrový hvězdářský dalekohled, uvidíte krásně i jeho pruhování, a kdo bude pozorný, najde i galileovské měsíce,“ říká.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související