Během října přijdeme o 104 minut světla, doba slunečního svitu už klesne pod deset hodin

2. říjen 2022

Na začátku října máme za sebou podzimní rovnodennost a blížíme se k zimnímu slunovratu. To znamená, že se dny stále zkracují. Slunce svítí jen kratší část dne a na konci měsíce si užijeme už pouze necelých deset hodin světla.

Prvního října vyšlo v Českých Budějovicích slunce v 7.01 hodin středoevropského letního času a zapadlo v 18.41 hodin. „Světlý den tedy trval jedenáct hodin a čtyřicet minut,“ počítá jihočeský astronom Miloš Tichý.

V polovině měsíce, 15. října uvidíme východ slunce v 7.22 hodin a západ v 18.13 hodin, doba slunečního svitu se tak zkrátí na deset hodin a 51 minut.

V poslední říjnový den, po přechodu z letního času na klasický pásmový, vyjde slunce v 6.47 hodin a zapadne v 15.43 hodin. „Světlý den tak bude trvat už méně než deset hodin, zkrátí se na devět hodin a 56 minut,“ dodává Miloš Tichý.

Celkem tedy během měsíce října přijdeme o 104 minut světla. „Průměrně ubývají tři minuty slunečního svitu denně. Navíc je slunce nízko nad obzorem, takže nám dává méně a méně energie,“ uvádí astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.