Martina Adlerová: Slovní spojení

18. říjen 2022

Udělala jsem si takový malý průzkum na téma slovní spojení a zjistila jsem, že skoro každý člověk má svá oblíbená a méně oblíbená spojení slov. Já třeba nemám ráda spojení sociální sítě a miluju sousloví vanilkový krém (i když ho nejím). Podle mojí pubertální dcery je to pro nudné ženy středního věku typické.

Na mnohé lidi působí určitá slovní spojení podobně jako rituály.

Někdo třeba startuje do nového dne a při čištění zubů si říká: ranní ptáče a tak dále. A večer před spaním: Hezké sny, rychle spi.

Jedna moje kolegyně se mi svěřila, že si při nekonečných poradách v duchu opakuje: Holá nemožnost, svatá prostoto. Hodně jí to pomáhá, jenom se prý bojí, že to jednou řekne nahlas.

Asi každý má svou mantru, kterou používá k přežití nějaké nepříjemné situace, třeba tohle: Prostě dýchej, nepospíchej

Dálkoví plavci, aby se při dlouhém pobytu ve vodě nezbláznili, opakují si do tempa různé říkanky, například: mořská panna, připoutaná, mořská voda, větru zmar… a tak pořád dokola. Z toho by se jeden zbláznil, nezdá se vám?

Teď mě napadá: co se mi vlastně tak hrozně líbí na slovním spojení výhody liposukce? Proč si přeju zasadit dvojitý úder? A čím mě přitahují dlouhotrvající deště? Sice to dobře zní, jenže ty následky…

A teď na podzim mi pořád lezlo do hlavy spojení začínající slovem komunální jako třeba komunální volby. Bylo to na billboardech, v novinách i na sloupech, prostě všude.

Ještě, že to dokážu přebít jiným, neméně silným souslovím.

Komunální odpad… a je to.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.