Martina Adlerová: První linie

14. listopad 2022

Dennodenně nosím svou kůži na trh. Zdravím jako první a nastavuju druhou tvář. Vstřícně se usmívám a s predátory navazuju oční kontakt.

Jsem cvičitelka, krotitelka, služebnice, diktátorka, mentorka a psycholožka, často forenzní. Jsem komediantka a iluzionistka. Nejlepší herečka své generace. Mediátorka, aktivátorka a odstřelovačka. Bachařka s akademickým titulem.

Mám za sebou pět let speciálního výcviku a 15 let v bojové linii. Mou zbraní by měl být můj klid a něco, co je souhrnně nazýváno profesní portfolio. Jde o soubor schopností a dovedností, které vám mají pomoct vytrvat v dobách zlých a přežít v křížové palbě. 

Například když vás třináctileté děcko opakovaně a před svědky osloví „krávo“ a jeho zákonný zástupce vám místo omluvy ještě vrazí jednu pěstí do nosu. Ale můžu se bránit, samozřejmě. Můžu vzít svůj pedagogický takt a vší silou jím mrsknout do tváře agresora.

Jsem speciálně vycvičená agentka pro boj zdálky i zblízka. Mým každodenním chlebem je rvát se s nepřízní osudu. V jedné ruce motivaci, v druhé politickou korektnost, stejně ryju hubou v zemi.

Jsem průvodkyně po cizích osudech. Jsem bojovnice za práva těch druhých. A často na svůj úkor. Jdu hlavou proti zdi a na zákonech si vylámu zuby. Bojuju ze všech sil a zcela zbytečně. Nakonec mě stejně dostanou.

A moje povolání? Učitelka.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související