Martina Adlerová: Odcházení

27. říjen 2022

V životě musíme mnohokrát odněkud odejít, ať už chceme, anebo ne. Odcházení mívá spoustu podob.

Můžeme odejít takzvaně středem, ve velkém stylu, nebo jako spráskaní psi. Můžeme odejít nepozorovaně zadním vchodem, nebo v záři reflektorů a před zraky všech.

Odejít se zlatým padákem, nebo s holým zadkem. 

Někteří lidé neradi odcházejí od rozdělané práce. Raději si odřeknou oběd i kafíčko (a někdy i večeři), než by vstali a přerušili započatou činnost.

Někdy byste nejraději někoho odeslali kamsi. Místo toho je prý ale lepší říct motivující pokyn Odejdi v míru

Lze odejít ze zaměstnání, ze vztahu i ze života.

Když jsme u toho odcházení jako definitivní tečky za žitím, nejvíc sebevražd se prý páchá na podzim. Možná je to dáno tím počasím.

Nedávno jsem se procházela podzimním městem. A je pravda, že spojení Černé věže, skučícího větru, tmavých mraků a vytrvalého deště skutečně může působit depresivně.

Ale zřejmě jenom na někoho. Proto v temných dnech doporučuji pozorovat malé děti.

Ta holčička pobíhala ve spadaném listí úplně nadšeně. Hopsala v oranžové pláštěnce jako nějaká neposedná veverka. Její maminka evidentně ztratila trpělivost už dávno a teď říká poněkolikáté (a stále důrazněji): „Tak už konečně pojď!“

A dcerka na to (s blažeností v hlase): „Ještě chvilku, ještě chvilku…“

No ano, přátelé, copak se dá odejít, teď, když padají kaštany…?

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Slovní spojení

    Udělala jsem si malý průzkum na téma slovní spojení a zjistila, že skoro každý má svá oblíbená a méně oblíbená. Já třeba nemám ráda sociální sítě a miluju vanilkový krém.

  • Martina Adlerová: Stará žena

    Staří lidé se v písních moc nevyskytují. Asi jim není do zpěvu. I když Jaromír Nohavica zpívá: „Až budu starý muž, pořídím si starý byt a staré rádio.“

  • Martina Adlerová: S elegancí šneka

    Čím jsem starší, tím raději mám šneky. Ne samozřejmě k jídlu, ale jako své souputníky nebo spoluobčany. Jsou to vlastně ideální obyvatelé této planety.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.