Martina Adlerová: Plyšový medvídek

11. květen 2023

Všichni jsme v dětství měli nějaké plyšové hračky a já jsem nebyla žádnou výjimkou. Doma zabydlely každý kout, některé s námi jezdily na letní tábory a jiné k babičce na prázdniny.

Spaly s námi v posteli a jeden medvěd se mnou dokonce absolvoval povinnou školní docházku, uschován společně se svačinou v postranní kapse aktovky. Moje mamka se vždycky divila, proč má ten plyšák v hlavě drobky. 

Všechny plyšové hračky jsem považovala za své děti a přísahala, že je ochráním proti všem nepřátelům v podobě bratrů, cizích lidí, psů a dalších možných agresorů. 

Nedávno jsem si při návštěvě v domě rodičů všimla mezi různorodou směsicí nových hraček i toho starého medvídka, který jako jediný zůstal a přežil všechny čistky a charitativní sbírky.

Nemohla jsem se dívat, jak tam leží zavalen z jedné strany policejním autem a z té druhé jakýmsi druhem plastového dinosaura.

A tady přichází ta palčivá otázka: „Musíme plnit sliby, které jsme v dětství dali svým plyšovým hračkám?“

Ten medvěd měl tak smutné oči a díval se přímo na mě, jako kdyby mě obviňoval, že jsem vyrostla a už ho nechci. A tak jsem ho z té hromady vydolovala a odnesla k sobě domů.

Šetrně jsem ho vyprala, a i když si dcera klepala na čelo, oblékla jsem mu svetřík, aby nenastydl. Dnes je ten medvídek znovu po letech strážcem mojí postele.

Inu, jak praví lidová moudrost: Kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem. A můj znovu objevený medvídek Benedikt by k tomu dodal: Díky bohu.  

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Na větvi

    Kdysi mě zaujal název slovenského filmu Sedím na konári a je mi dobre. Znamená to Sedím na větvi a je mi dobře. Nevím, o čem film pojednává, ale na větvi jsem docela často.

  • Martina Adlerová: Kocourek kontrolor

    Náš nejnovější kočičí přírůstek se vymyká všem očekáváním. Navzdory tomu, že byl nalezen v roští uprostřed lesa, dnes by mohl být velitelem úklidové čety. 

  • Martina Adlerová: Nejvyšší trest

    Kdo chce vychovávat, musí umět chválit. Kdo chce vychovávat, musí umět i trestat. A udělit správný trest ve správnou chvíli je umění, na tom se asi shodnou všichni rodiče.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.