Martina Adlerová: Kocourek kontrolor

26. duben 2023

Náš nejnovější kočičí přírůstek se vymyká všem očekáváním. Navzdory tomu, že byl nalezen v roští uprostřed lesa a vypadal chudáček tehdy jako nahnilá brambora, ještě ke všemu upatlaná od smůly, dnes by mohl být velitelem úklidové čety. 

Velice dbá na osobní hygienu a půl dne tráví údržbou kožíšku.

Ve volném čase chodí po domě, strká packy pod nábytek a vytahuje chuchvalce prachu, které mi pak s vyčítavým výrazem chodí ukazovat nabodnuté na drápcích.

Je sice zrzavý, ale tak nějak světle, že působí růžově jako pěnový bonbón, a tak je na něm vidět každé smítko. Připadá mi, že to vůbec není mládě kočky evropské, ale vysadili nám sem malého mimozemšťana, který má za úkol sledovat úroveň pozemské hygieny.

Kocourek tráví spoustu času v koupelně, kde sedí na vaně a dohlíží na očistný proces. Občas namočí packu do vody, aby zjistil, jestli není třeba připustit teplou. Dcera mu říká Šampón.

Vůbec bych se nedivila, kdybych někde našla takový ten podpisový arch, který bývá v supermarketech na toaletách a který dokazuje, že se prostory pravidelně uklízí. Jen v našem případě by tam místo podpisu byl otisk kočičí packy. A občas by se tam určitě objevil vykřičník za rozházené psí granule nebo černý puntík za nevyžehlené prádlo.

Zrovna teď leží kocourek v mojí posteli a olizuje si tlapky. Za deset minut vstane a půjde zkontrolovat dům.

Moc se omlouvám, ale musím končit. Chystám si kýbl a hadr. Nechci totiž dostat od našeho kočičího kontrolora pokutu za špinavou podlahu.   

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.