Martina Adlerová: Pluto elastic

20. únor 2023

Asi každý z nás má nějakou ikonu vlastního dětství, která se mu zjevuje ve snech, a na kterou nedá dopustit.

Někdo má oblíbenou písničku, jiný roztrhané tenisky, ve kterých vyhrál přespolní závod, a další třeba schovává dopisy od své první lásky.

Kdo mě zná, tak ví, že já jsem trochu (no, spíš hodně) ulítlá na psací potřeby. Takže není divu, že pro mě jeden z artefaktů dětství představuje propiska s honosným názvem Pluto elastic.

Pyšnil se s ní třídní šprt a matematický génius Dvořák, takže pro mě byla naprosto nedosažitelná. Nabízela jsem mu za ni dokonce gumového Mikymauze, ale neměla jsem šanci.

Pamatuju se, že tahle štíhlá kovová propiska měla modrou metalízu a pro mě už tenkrát byla jako z říše spisovatelských snů.

Dokonce jsem se občas přistihla při myšlence, že by se Dvořákovi tak jako náhodou ztratila, to se přece stává, milé děti, třeba by si toho ani nevšiml, ne?

Ale pak jsem od té myšlenky upustila, vždyť to by byla krádež!

Ta podivná nepochopitelná touha mi ale zůstala dodnes, a tak teď, v dospělosti, obcházím prodejny papírenských potřeb, ano i budějovický Koh-i-noor, a přidělávám vrásky prodavačkám.

„Pluto elastic? To jsem v životě neslyšela, pani…“

Já to ale nevzdávám.

Nedávno jsem totiž při přebírání starých věcí objevila toho dávno zapomenutého gumového Mikymauze…

Takže Honzo Dvořáku, jestli ji pořád ještě máš, VYMĚNÍM!!!

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Vinnetou a ti druzí

    „Tak nám zabili Ferdinanda,“ říká dobrý voják Švejk ve slavné Haškově knize. Podobně bychom po švejkovsku mohli dneska říkat my: „Tak nám sebrali Vinnetoua.“

  • Martina Adlerová: Nástrahy maloměsta

    Svět je prý globální vesnice. V tom případě je naše město takový větší činžák. Nejsem sice původem odsud, ale po dvaceti letech můžu prohlásit: Všechny partaje se tu znají.

  • Martina Adlerová: Čisté radosti

    Můj otec, celoživotní pesimista, mi nedávno vyčetl, že moje sloupky nejsou k poslouchání. Prý jsou strašně pesimistické. Mám si prý uvědomit, že někdy taky svítí sluníčko.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.