Martina Adlerová: Nakupování

18. březen 2024

Moc by mě zajímalo, jak a kdy se stalo, že proces nakupování byl zařazen na listinu společenských, ne-li dokonce volnočasových aktivit…

Vždycky to přece bylo něco, co je nutné občas absolvovat, aby člověk nezemřel hlady: Koupím mléko, chleba, sýr a brambory… a pak hajdy domů.

Nebo ne?

V učebnicích angličtiny pro základní školu se už nakupování prezentuje jako zábavná činnost, něco jako sbírání pokémonů, hraní počítačových her nebo jízda na elektrické koloběžce.

Bylo to tam zařazeno Mezinárodní úmluvou pro lidská práva? Zmiňuje se o tom Ženevská konvence, nebo kdo to rozhodl?

Takzvané šopování se dokonce někdy staví na roveň sportovní nebo meditativní činnosti, která nám prý má vyrábět hormony štěstí.

Nevím.

Za mého dětství bylo těžké přimět například pubertálního bratra, aby došel do obchodu pro něco jiného než pro gothajský salám. Výběr bot nebo dokonce nového oblečení býval pro mladé jinochy utrpením, ne-li trestem.

Dneska je to ovšem zábava, mladí lidé si dávají dostaveníčko ne u řeky, ne v parku, ale v Ócéčku. V překladu do obecné češtiny to znamená obchodní centrum.

Mají tam všechno po ruce.

A kdyby je to třeba spolu nebavilo, můžou si pro zlepšení nálady něco koupit, třeba stylovou bundu, trendy mikinu nebo značkové triko. Popřípadě slupnout pizzu a pak si dát drink. 

A když už je šopování u konce, co potom? Hajdy domů?

Nikoliv, hurá o patro výš, na popcorn a do multikina!

Spojit příjemné s příjemným.

Kdo teď ale přinese domů chleba a mlíko, to fakt netuším.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Chyba

    Nedávno jsem procházela jednou ze škol, které navštěvuji v rámci své profese, a jak to obvykle dělávám, začetla jsem se do nápisů na stěnách.

  • Martina Adlerová: Hlídač nadváhy

    Asi všichni víme, že existují nástroje a aplikace, které spočítají, kolik kalorií přijmete a kolik jich spálíte při činnosti. Sporttestery, fitness hodinky, krokoměry...

  • Martina Adlerová: Blackout

    Co tě nezabije… To tě posílí, říká se. A je to pravda. Například příprava na blackout. Takový velký trénink na temnotu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.