Martina Adlerová: Blackout

21. únor 2024

Co tě nezabije… To tě posílí, říká se. A je to pravda. Například příprava na blackout. Takový velký trénink na temnotu.

Nerozumím příliš tomu, jak je v našem bydlišti zajištěna dodávka elektrické energie, ale výpadky proudu jsou u nás tak časté, že baterka s novými bateriemi se stává nepostradatelnou nejen ve sklepě, ale i v kapse u županu.

Časem jsme si zvykli natolik, že koupel při svíčkách už v naší rodině nikdo nepovažuje za romantickou záležitost, ale pouze za otravnou nezbytnost. Petrolejka visí nad vstupními dveřmi a svíčky a krabičky se sirkami se povalují na každé polici, aby byly v případě potřeby na dosah.

Vloni jsme postoupili z pohledu blackoutu na vyšší level. Zvládli jsme bez elektřiny větší část Štědrého dne. To už je pro Středoevropany silná káva.

Tak jsme si ji hned uvařili, abychom nevyšli ze cviku, a to na kempingovém plynovém vařiči. A okamžitě se nás zmocnila představa letní dovolené. Uprostřed příprav na štědrovečerní večeři!

V troubě ještě nedopečený a už vychladlý černý kuba, vánočka sražená a připravená k vyhození hned poté, co ozdobí slavnostní stůl. Ale nakonec jsme to dokázali. 

Nechci se chvástat, ale u nás na vršku jsme na blackout připraveni. Kromě silných baterek, mnoha balení sirek, svíček a zásob palivového dříví jsme pro jistotu pořídili i dva nové hasicí přístroje.

Díky energetickým podnikům jsme připraveni na všechno, a mnohem silnější než dřív. A proč? Přece proto, že nás to nezabilo!

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.