Martina Adlerová: Hlídač nadváhy

26. únor 2024

Asi všichni víme, že existují nástroje a aplikace, které vám spočítají, kolik kalorií přijmete kterým pokrmem, a kolik jich spálíte při jaké pohybové činnosti. Sporttestery, fitness hodinky, krokoměry...

Osobně bych místo chytrého telefonu s touto aplikací raději doporučila chytrého psíka.

Jezevčíka, nebo klidně třeba irského teriéra, který neomylně pozná každé vaše deko navíc a zasadí vám bez milosti osudnou ránu zkrácením pásku u kalhot či u županu. Když přiberete, už se neoblečete.

Na tuto myšlenku mě přivedl můj vlastní pes. Před Vánocemi mi zkrátil pásek županu o deset centimetrů.

Župan jsem ještě pohodlně zavázala. Po Vánocích však uhryzal dalších deset. Župan zavážu jen tak tak. Beru to jako poslední výstrahu, že mám začít hubnout. Kdykoliv si vkládám do úst něco sladkého nebo nezdravého, zvláště ve večerních hodinách, psík se na mě přísně podívá a chňapne po pásku. Raději sousto zase odložím. Přece jen: tloustnout znamená stárnout. A pásky k županům se samostatně neprodávají. 

V poslední době se to ještě zhoršilo: moje tělo zřejmě začíná stávkovat. Při konzumaci mléčné čokolády mi několikrát za sebou vypadla keramická zubní korunka. Znamená to, že celý organismus protestuje proti nevítaným kaloriím? Ale co dělat? Čokoládu prostě miluju…

A jak to dopadlo? Výměna zubní korunky mě přišla na pět tisíc, svého psa vyměnit nechci, takže mi nezbývá než začít sportovat.

Nebo objednat nový župan s extra dlouhým páskem. 

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Blackout

    Co tě nezabije… To tě posílí, říká se. A je to pravda. Například příprava na blackout. Takový velký trénink na temnotu.

  • Martina Adlerová: Sázení

    Asi každý (třeba jen ve skrytu duše) touží vyhrát velkou sumu peněz a utéct všednodenní realitě, anebo vlastnímu osudu. A koupit si vilu na Riviéře. Nebo ostrov v Karibiku.

  • Martina Adlerová: Bílé lži

    Všichni víme, že existují takzvané milosrdné lži. Někdy se jim říká také lži bílé. Uklidňujeme jimi ostatní, a často i sami sebe.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.