Martina Adlerová: Determinace věkem

19. říjen 2021

Nechci zde mluvit přímo o diskriminaci. To je příliš silné slovo, zavání feminismem a rasovými předsudky. Determinace je spíš něco objektivně nastaveného, co nemůžeme ovlivnit, a už vůbec ne změnit.

Například začínám slýchat od svých příbuzných a známých: „Už nejsi nejmladší, tak co bys chtěla?“

Po čtyřicítce vás celkem běžně bolí záda. Často i kolena. Puberťáci používají ve vaší přítomnosti k dorozumívání nesrozumitelné kódy. Batolata zblízka zkoumají vaše ušní boltce. Mladí muži se na pláži dívají jinam, zato plastičtí chirurgové si mnou ruce.

Ale zase to má svoje výhody. Můžete beztrestně mluvit do rozhlasu. Zjistíte, že bikiny jsou buržoazní přežitek. Nakonec přijdete na to, že na dechové hudbě není nic špatného.

Ale všechno je relativní. Nedávno mi vyšla povídka v denním tisku a vím přesně, co by mi na to řekla moje devadesátiletá teta. „Taková troufalost! Ještě jí není ani padesát, a už se cpe do novin. Ty mladý dneska nemají žádný zábrany.“

A měla by pravdu. Díky, tetičko.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Slabej kus

    Odmalička špatně spím a málo jím. Jak zpívá Hana Hegerová: občas mívám teploty a nekapu ti do noty… Kdybych byla lovecký pes, tak mě nejspíš rovnou vyřadí z chovu.

  • Martina Adlerová: Oční kontakt

    Možná jste si všimli, že se lidé začínají vyhýbat očnímu kontaktu. Jako mezi predátory: navázat oční kontakt znamená vyzvat soupeře na souboj. Schválně jsem to zkusila.

  • Martina Adlerová: Sousedská

    Když žijete na vsi, přicházíte do kontaktu s různými zajímavými lidmi. Máme tady pána, jehož bezprizorní nevychovaný pes nám drape na dveře, kdykoliv naše fena hárá.