Martina Adlerová: Coronaturisté

22. červen 2021

Přiznám se, že jsem se po celou dobu lockdownu nemohla dočkat, až se otevřou nákupní centra. Ne že bych byla nakupovací typ. To vůbec ne.

Obchodní střediska zvládám se skřípěním zubů, a kdyby ležela odpovědnost za zásobování na mých bedrech, pomřela by rodina hlady.

Ten důvod spočíval jinde.

S uzavřením obchodů se totiž lidem najednou otevřela náruč přírody. A my bydlíme u lesa. Bohužel, chtělo by se dodat.

Z březového hájku se stalo parkoviště s veřejnými záchodky. Rodiny organizovaly pikniky vedle naší stodoly.

Za plotem se shlukovaly party výrostků. Pod našimi okny se realizovaly závody terénních čtyřkolek.

Denně jsem z naší louky odnášela stohy plastových krabic od čínských poživatin, pytlíky od chipsů, pet lahve, a několikrát i použité jednorázové plenky. Z trávy jsem vyhrabávala střepy z rozbitých pivních lahví. Sbírala jsem plechovky od energetických nápojů, v jednom případě dokonce nepochopitelně rozervané na miniaturní kousíčky.

To, že se novodobí turisté pohybují po venku zásadně na těžko a s patřičným řevem - protože se přece potřebují odreagovat - už patřilo k běžnému koloritu našich dní.

Vím, že v době lockdownu jedna z globálních výzev zněla: Lidé, jděte do přírody!

Z našeho pohledu by toto heslo mohlo znít docela jinak. A já, protože jsem slušně vychovaná, vyzývám turisty takto: Lidé, jděte do … GLOBUSU!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.