Martina Adlerová: Ach, ta rána

21. červen 2023

Podle psychologů a poradců životního stylu je prý pro celý den stěžejní, jakou věc uděláte po ránu jako první.

Hledáte ještě v posteli nějakou pozitivní myšlenku, na kterou se upnout? Například: Čeká mě krásný a úspěšný den… I když víte, že máte tři porady, dva koše prádla a díky nezdárnému potomkovi jste opět vyfasovali pozvánku na pohovor v ředitelně?

Pustíte si tedy raději televizi? Spoléháte na to, že vás nakopne ranní televizní show a smršť přehledně uspořádaných informací?

Nebo snad cvičíte? V ranním shonu, mezi usrkáváním horké kávy, chystáním snídaně a vydáváním organizačních pokynů ostatním členům rodiny?

Nebo chodíte na procházku? Láká vás ranní koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší?

Surfujete po internetu? Není přece nad to, dostat denní příděl špatných zpráv pěkně za tepla, dokud je člověk čerstvý a plný energie…

Kdysi jsem si myslela, že jako první věc, kterou po ránu udělám, bude meditace při otevřeném okně. To okno tedy ještě zvládnu. Meditaci už nikoliv. Protože jakmile otevřu okenní otvor, dovnitř vtrhne příval. Čeho, ptáte se? Čerstvého vzduchu? Dobré nálady? Ptačího zpěvu? Nikoliv. Dovnitř se nahrnou KOČKY.

Jdu krmit, ohřívat mlíčko, vyndávat klíšťata, urovnávat spory, řešit konflikty, vyčesávat bodláky… hladit, mazlit, rozmazlovat, a někdy bohužel taky musím před odchodem do práce stihnout konzultaci s veterinárním lékařem. Takhle vypadá moje jitřní meditace. 

Ach, ta rána…

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Kdybych byla slepicí

    Odmalička nemám ráda slepice a ani nevím proč. Snad proto, jak naklánějí hlavu na stranu a člověka si tak zvláštně prohlížejí. Až máte chuť říct: „Co koukáš?“

  • Martina Adlerová: Plyšový medvídek

    Všichni jsme v dětství měli nějaké plyšové hračky a já jsem nebyla žádnou výjimkou. Doma zabydlely každý kout, některé s námi jezdily na letní tábory a jiné k babičce.

  • Martina Adlerová: Na větvi

    Kdysi mě zaujal název slovenského filmu Sedím na konári a je mi dobre. Znamená to Sedím na větvi a je mi dobře. Nevím, o čem film pojednává, ale na větvi jsem docela často.