Mamahotel není zadarmo. Jakmile potomek začne vydělávat, měl by přispívat na domácnost, říká finanční poradce

11. prosinec 2023

Peníze z první brigády, první opravdová výplata – na to se každý mladý člověk těší. Zažili jsme to asi všichni: v hlavě jsme nosili plány, co si všechno koupíme, a na rozumné hospodaření příliš nemysleli. Kdy je ale potřeba s tím začít? Odpovídá finanční poradce Pavel Najman.

„První výplatu si má člověk opravdu užít, protože život není jenom o spoření a myšlení na budoucnost, jsme tu také kvůli tomu, abychom žili a dělali si radost. To, že si dítě koupí drahý telefon, může být jeho highlight, který si prožije intenzivněji i díky tomu, že si na něj vydělal sám,“ říká Pavel Najman.

Od druhé výplaty by ale už byl striktnější. „Toho, aby dítě zbytečně neutrácelo, dosáhneme velmi jednoduše tím, že od určité chvíle přestaneme všechno platit my. Požadujeme spoluúčast. Chceš jet s kamarády do Rakouska na hory? Dobře, zaplatíme ti půlku, zbytek si musíš vydělat. Tím motivujeme dítě k tomu, aby chodilo na brigády a chtělo získávat peníze, protože ono ty finanční zdroje potřebuje,“ popisuje.

Jakmile si mladý člověk začne pravidelně vydělávat, je podle Pavla Najmana potřeba zapojit ho do příjmové složky rodinného rozpočtu. „Pokud stále bydlí u rodičů, tak za mamahotel se určitě musí platit. Není možné, aby maminka futrovala ledničku a lednička dostala večer kšandy a odstěhovala se na párty. Je třeba mladému člověku vysvětlit, jaké jsou náklady, že ho nevyhazujeme, že budeme rádi, když s námi ještě zůstane, ale nic není zadarmo a on se na tom musí podílet,“ upozorňuje.

Čtěte také

Totéž platí o provozu auta. „Pokud si teenager nutně potřebuje vozit zadek v autě, tak nevidím důvod, proč by to měl dělat za naše peníze. Ano, je to složité, je to na mnoho debat, určitě od něj nedostaneme titul rodič roku, ale do budoucna je to pro něj to nejlepší, co můžeme udělat. Jednoho krásného dne to velmi ocení,“ myslí si finanční poradce.

A jak by si měl mladý člověk strukturovat svůj rozpočet ve startovacím bytě? „Základní poučka zní, že na bydlení by nemělo jít víc než padesát procent toho, co vydělávám. S tím, že do toho musím započítat nejenom nájem, ale i náklady za služby, energie, vybavení a podobné věci,“ připomíná Pavel Najman. Nemusí to podle něj nutně znamenat malý levný byt, stačí se domluvit s kamarádem, půlit náklady a i vyšší standard je dosažitelný.

Zároveň doporučuje vést mladého člověka k tomu, aby si z příjmu odkládal minimálně deset procent. „Je jedno, jestli to bude spoření, investování nebo jiný finanční produkt, důležité je vědět, že se nesmí spotřebovávat sto procent příjmu! To je cesta do chřtánu lichvářů a vždycky skončí špatně. Ve finále to odnesou rodiče, protože mají povinnost se o dítě postarat, když má problémy,“ upozorňuje.

Celý rozhovor o finanční gramotnosti dětí a mladých lidí s poradcem Pavlem Najmanem si poslechněte online.

Spustit audio

Související