Chcete vědět, kolik peněz budete dostávat v penzi? Dobrým ukazatelem může být už teď důchodová kalkulačka

18. červenec 2023

Ať máte do důchodu ještě daleko, nebo už stříháte metr, již dnes můžete zjistit, kolik peněz budete v penzi dostávat. Pokud jste navíc majiteli datové schránky, nebo používáte třeba bankovní identitu, dozvíte se velmi přesně, jaké údaje o vás stát má a s jakými penězi pro vás počítá.

Nejsnazší cestou je zadat do internetového vyhledávače heslo „důchodová kalkulačka“ a nechat se navést na portál České správy sociálního zabezpečení a do aplikace IDA. „Pokud se přihlásíte autorizovaným přístupem, načtou se i všechny údaje, které o vás správa sociálního zabezpečení eviduje,“ říká Tomáš Machanec z ministerstva práce a sociálních věcí.

Doplňuje, že u žen není evidována výchova dětí, ale můžeme ji do kalkulačky doplnit. „Zrovna tak pokud vám tam budou chybět údaje o vojně nebo studiu, je možné je doplnit a spustit výpočet důchodu,“ popisuje.

To je moment, na který asi čekáme nejvíc. Jak ale rozumět částce, která se nám zobrazí? „Ukáže se vám, jaký důchod byste dostali, pokud byste pokračovali až do řádného důchodového věku ve výdělečné činnosti s dosavadním průměrným výdělkem,“ vysvětluje Tomáš Machanec.

Čtěte také

Ti, kterým do důchodu zbývá pět, sedm let, získají údaj blížící se realitě. „Naopak pro čtyřicátníka, jehož kariéra může nabrat ještě mnoho výhybek, je to jenom orientační informace. Ale představu dává dobrou,“ komentuje Tomáš Machanec.

Je také třeba si uvědomit, že suma, kterou důchodová kalkulačka ukáže, je počítána v „současných penězích“. „Před deseti, patnácti lety jsme měli průměrný důchod nižší než deset tisíc korun. Dnes dosahuje dvaceti tisíc, takže za dvacet let bude důchod proti dnešku opět dvojnásobný,“ ujišťuje ředitel ministerského odboru. „Ten údaj je v současných cenách, v současných relacích, jak by důchod vypadal, kdyby byl vyplácen teď,“ zdůrazňuje.

V podstatě nám podle něj stačí jednoduchá úvaha: „Pokud mi teď vyjde důchod dvacet tisíc korun a průměrná hrubá mzda činí čtyřicet tisíc, tak můj důchod je polovina hrubé mzdy. A za dvacet let by to mělo vycházet podobně.“

Celý rozhovor o důchodech s Tomášem Machancem z ministerstva práce a sociálních věcí si poslechněte online.

Spustit audio

Související