Lipenský přívoz zažívá nejdelší sezónu ve své historii, na vodě je už téměř jedenáct měsíců

19. únor 2020 11:42

Přívoz mezi Horní Planou a Bližší Lhotou na přehradě Lipno i teď v zimě přepraví stovky aut a lidí za den. Díky teplému počasí zažívá nejdelší plavební sezónu ve své bezmála padesátileté historii.

Loňský rok byl pro správce plavidla výjimečný také kvůli uzavírce silnice z Bližší Lhoty do Nové Pece. Loď z tohoto důvodu využilo přes léto přibližně 25 tisíc cestujících. Početnou klientelu přívozu teď tvoří hlavně lyžaři mířící do příhraničního skiareálu Hochficht v Rakousku.

„Když se kouknete, dneska je Lipno bez ledu. Pokud je led do určité síly, kterou můžeme probořit, tak jezdíme i v tom ledu. Loď nám vydržela a využíváme toho, že lidé jezdí na lyžování na Hochficht,“ ukazuje vedoucí hornoplánského přívozu Petr Tahotný.

Provoz ale zkomplikovalo větrné počasí posledních dnů. „To nás ohrožuje. Dá se říct, že dnes jsme na hraně provozovatelnosti. V minulých dnech, když byl orkán a vítr nahnal ledy, jsme museli provoz přerušit, bylo to zhruba na šest dní,“ popisuje Petr Tahotný.

Čtěte také

Podle kapitána Marcela Lorence první větší skupina cestujících využívá přívoz kolem půl osmé ráno. „To jezdí lidé, kteří pracují v lyžařských střediscích, samotní lyžaři pak jezdí do desáté hodiny,“ dodává.

Rekordně dlouhá sezóna se logicky odrazila i v tržbách přívozu. Provozovatel lodi, město Horná Planá, musí ale i tak spoj stále dotovat. „Ten rozdíl není schopen pokrýt náklady, pokud bychom započítali odpisy. My jsme rádi, že jsme na černých provozních číslech, ale odpisy do toho počítat nemůžeme,“ vysvětluje starosta Jiří Hůlka.

Odstávka se lodi přesto nevyhne, na břehu bude celý březen kvůli nezbytné údržbě. Znovu má ale začít jezdit začátkem dubna.

Spustit audio

Související