Letošní úroda hrachu na jihu Čech bude díky vydatným jarním dešťům dobrá

30. červen 2020 12:55

Sklizeň hrachu můžou ovlivnit husy a koronavirus. Přesvědčili se o tom farmáři v Radomyšli na Strakonicku. Kvůli pandemii letos pěstovali tuto luskovinu na větší ploše místo okurek, ale husy jim část osiva sežraly.

Úroda bude i přes zmíněné škody dobrá. „Když narovnáme ty rostliny, tak je máme až k pasu. Letošní vláha jim přeje. Hrách sbíráme na lusky a také máme hrách na semeno,“ ukazuje farmářka Lenka Miklasová.

Vydatné deště podle ní pomohly nejen samotným rostlinám. „Bude to znát i na luscích. Budou letos velké,“ dodává.

Čtěte také

Farma U Miklasů vysela víc hrachu než v předchozích letech. Může za to koronavirus. „Nevyseli jsme okurky na samosběr, protože to bylo v době, kdy vypukl koronavirus a nevěděli jsme, jak to bude v letních měsících, jestli nám pustí lidi na pole,“ vysvětluje Petr Miklas.

Farmáři už teď odhadují, že úroda hrachu bude dobrá, na jaře to přitom nevypadlo úplně ideálně. „Když jsme zaseli, přilétly divoké husy a spoustu semínek nám vyzobaly. Další strach jsme měli samozřejmě z jarních mrazíků, ale zatím to vypadá, že hrách byl letos dobrá volba,“ říká Lenka Miklasová.

Lidé začnou v Radomyšli sbírat hrách na přelomu června a července. To, co se nesesbírá, určitě nepřijde vniveč. „Rostlinné zbytky po samosběru oráme na zelené hnojení,“ uzavírá Petr Miklas.

Spustit audio

Související