Jahody dozrávají kvůli dešťům pomaleji, rychle ale mizí z pole. Zájem o samosběr je velký

22. červen 2020 11:52

Úroda jahod na jihu Čech bude o třetinu nižší než loni, výnosy snížily jarní mrazy. Zájem o samosběr je naopak rok od roku větší. Je to znát například na poli nedaleko Radomyšle na Strakonicku.

„Jahody jsou všech velikostí, postupně nazrávají. Mezitím se tedy občas objeví i nějaká shnilá, to je kvůli počasí,“ ukazuje uprostřed jahodového pole farmářka Lenka Miklasová.

Letos podle ní jahody hůř dozrávají. „Vláhu dostaly, ale je třeba slunce. Nejsou tak sladké jako v předešlých letech, ale i tak jsou chutné. Při jarních mrazících jsme bohužel přišli zhruba o 40 procent úrody, zákazníky zatím stačíme uspokojit díky tomu, že jsme navýšili plochu jahodárny,“ popisuje.

Čtěte také

Zatímco úroda jahod je nižší, zájem o samosběr roste. „Jsme sami překvapení, že i když je to pro lidi práce, mají rok od roku větší zájem. Najíždí sem stovky zákazníků, tvoří se nám bohužel v začátcích fronty, ale ty jsme schopní zvládnout, a kdo vydrží, tak zatím vždycky nasbíral,“ dodává farmářka.

Sesbírat si jahody přijely k Radomyšli i Vendula a Zuzana z Katovic. „Už sem jezdíme asi pět let a řekla bych, že to je čím dál tím lepší, jenom z toho trhání trochu bolí záda. Jahody půjdou na knedlíky, uděláme dřeně, kompoty a džem,“ říká Vendula.

Zuzana přijela nejenom kvůli ovoci, které doma zpracuje, ale také kvůli odpočinku. „Já mám doma pětiletou dcerku a tříletá dvojčata, tak si sem ráda jezdím natrhat, i kdyby možná nic k natrhání nebylo,“ směje se.

Samosběr jahod u Radomyšle na Strakonicku potrvá do neděle 28. června.

Spustit audio

Související