Kytarista George Benson, který má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, si první dolary vydělával jako malý chlapec s ukulele

24. březen 2023

Taktéž v Čechách dobře známý kytarista George Benson, rodák z Pittsburghu, byl považován za zázračné dítě, i když nutno říci, že se jeho velký talent prosazoval v dost divokém prostředí. 

Jako sedmiletý chlapec si vydělal první dolary vyhráváním na ukulele před obchodem s drogami, zanedlouho v pátek a sobotu večer už hrál na kytaru v nočním klubu bez licence. A v devíti měl jako Little Georgie své první nahrávky. V době mládí si kromě jiných zamiloval George Benson country-jazzového kytaristu Hanka Garlanda.

Od šedesátých let zapojoval v různých podobách do svého pojetí jazzu rock i pop, když třeba natočil svou verzi slavného alba Beatles Abbey Road. Ovšem také hrál s jazzovými velikány - trumpetistou Milesem Davisem i tenorsaxofonistou Stanleym Turrentinem.

V sedmdesátých letech nadešly pro George Bensona slavné časy. Tehdy se začal projevovat i jako zpěvák a měl velký hit v písničce This Masquerade a velké úspěchy také se svými alby, zejména s tím z roku 1976, kterému dala název příjemná náladotvorná instrumentální skladba autora Bobbyho Womacka Breezin´, tedy Vánek, kterou si v podání od 22.března osmdesátiletého George Bensona, který má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, můžete poslechnout.

Jako instrumentalista nejlepší časy ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy se mu přezdíval „čaroděj kláves“,  a na plakátech byl v reklamní nadsázce uveden jako největší americký pianista. Později Frankie Carle od lehčího swingu odešel a natáčel jako sólista komerčně úspěšné desky v žánru easy listening.

Ale přes všechny úspěšné nahrávky a koncerty nabyl proslulosti jako skladatel, když se v na sklonku třicátých let jeho Sunrise Serenade, tedy Serenáda východu slunce, stala mohutným šlágrem. Jako první ji natočil orchestr Glena Graye, ale nesmrtelnou se stala tato melodie zásluhou orchestru Glenna Millera. Ale my vám Sunrise Serenade zahrajeme, řekněme, v autorském podání Frankieho Carlea a jeho orchestru.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.