Kyberkriminalita a nedostatek zaměstnanců, to jsou v současnosti největší problémy jihočeské policie

1. únor 2023 15:49

Téměř dvojnásobně v Jihočeském kraji meziročně vzrostl počet případů takzvané kyberkriminality. Policisté jich v roce 2022 evidovali přes 900. Situace kopíruje celorepublikový trend. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo krajské policejní ředitelství.

Podle policistů v současnosti přibývá až pět případů kyberkriminality denně. Jde například o podvody na internetových bazarových portálech v řádech tisícikorun, ale i falešné investiční pobídky, kvůli kterým lidé přicházejí o miliony.

Jihočeské policejní ředitelství proto připravilo speciální program Kyberrádce. Jak uvádí mluvčí Jiří Matzner, půjde o informační stánek s odborníky v obchodních centrech. „Lidé si tam s námi budou moci popovídat, ukázat nám třeba nějakou podezřelou sms nebo email. My se jim budeme snažit radit, na co vůbec neodpovídat, také budeme představovat typy podvodů,“ popisuje.

V celé republice má policie nedostatek personálu, platí to i na jihu Čech. V kraji je momentálně přes 260 neobsazených míst. Podstav způsobují hlavně odchody do penze a nižší nábor v posledních letech. Týká se to všech oblastí, ať už jde o takzvané uniformované složky nebo kriminální a vyšetřovací službu.

Čtěte také

Vedení jihočeské policie přesto nechystá slučování obvodních oddělení. „Na Karlovarsku, ve středních Čechách, na Liberecku k tomu došlo, ale já říkám, že v současné době o tom v Jihočeském kraji neuvažujeme. Chci, aby byl klid mezi občany, starosty a samozřejmě i našimi policisty a civilními zaměstnanci,“ ubezpečuje krajský policejní ředitel Luděk Procházka.

Z hlediska objasnění případů patří jihočeští policisté ke špičce. V celkových statistikách za rok 2022 skončili na druhém místě hned za kolegy ze Zlínského kraje.

Meziročně se sice kriminalita v Jihočeském kraji zvýšila o více než 19 procent, vyšetřovatelé to ale přisuzují hlavně návratu do normálního života po koronavirovém období. Mezi okresy přibylo nejvíc trestných činů na Strakonicku.

Policisté zaznamenali také meziroční pokles případů vražd. Při dopravních nehodách loni na jihu Čech zahynulo 48 lidí, v předcovidovém roce 2019 to bylo o deset víc.

Spustit audio

Související