Mladý řidič v noci narazil do stromu. Přežil díky dvěma mužům, kteří teď dostali ocenění Gentleman silnic

24. leden 2023 12:40

Díky pozornosti i odvaze zachránili otec se synem řidiče ve zdemolovaném autě. Ten mezi Vimperkem a Bukem na Prachaticku kvůli nepřiměřené rychlosti dostal smyk a narazil do stromu. Byla noc a nabouranému autu nesvítila světla. Zachráncům ale stačilo vidět koleje a trochu spadaného sněhu, aby nehodu odhalili. Za svůj čin obdrželi titul Gentleman silnic.

„Já si všiml hlavně toho, že z toho stromu opadal sníh, jinak byla cesta holá. Věděl jsem, že když jsem tudy jel před pěti minutami pro taťku, nic tam nebylo,“ vzpomíná na sobotu 3. prosince Petr Fleischmann, který asi hodinu po půlnoci vyzvedával svého otce z vánočního večírku.

„Kouknul jsem pod strom a tam bylo auto. Nesvítilo, nebylo nijak označené, tak jsme zastavili a šli se podívat,“ vypráví. „Otevřeli jsme a viděli jsme, že je tam člověk. Syn hned telefonoval a já jsem zjišťoval, co s ním je,“ dodává jeho otec.

Zakrvácený muž dýchal, ale nereagoval. „To se seběhlo strašně rychle, tam nemá člověk čas přemýšlet. Až když jsme jeli domů, jsem si říkal, co se to vlastně stalo. A byl jsem pyšný na syna, že si toho všiml. Jinak jsem bral jako samozřejmost, že pomůžeme,“ líčí Petr Fleischmann starší.

Čtěte také

Lepší zachránce si zraněný řidič ani nemohl přát. Starší z mužů totiž učí v nedaleké základní škole a se svými svěřenci se pravidelně účastní dopravních soutěží. „Všechny moje děti si prošly dopravním kroužkem, takže něco vím, a syn si také něco pamatuje,“ potvrzuje.

Na Prachaticku se otec se synem stali úplně prvními Gentlemany silnic v historii. „V jižních Čechách jsme ale třeba loni předávali ocenění třikrát, dvakrát ve Strakonicích a jednou v Písku, takže určitě jsou tu lidé, kteří pomáhají a nebojí se toho,“ uvádí ředitel projektu Jan Marek.

Podobné nehody jsou podle něj velmi časté. „Tohle je takový exemplární případ a ukázka toho, co se na českých silnicích děje. Dopravní nehoda, kdy auto vrazí do stromu, není až tak výjimečná, ale výjimečné je, že lidé, kteří nehodu vidí, se k ní vrátí, zastaví a pomohou. To je něco, co si zaslouží ocenění,“ doplňuje.

Spustit audio

Související