Kronikářka Čížové u Písku zapisuje události, ale také uspořádala setkání spolužáků starších šedesáti let

7. září 2019

Sedm místních částí má obec Čížová na Písecku. Do poloviny minulého století se tu proto vedlo několik kronik a události zapisovala řada kronikářů. Současnou kronikářkou je Jana Suková.

„První obecní kronikou je kronika obce Nová Ves – Čížová, protože až do roku 1950 byla hlavní obcí Nová Ves a Čížová byla osada, pak se to změnilo. Dále jsem z archivu získala kroniky osad Topělec a Krašovice. Kroniku osady Bošovice jsem dostala od potomků původního kronikáře,“ říká Jana Suková.

V každé z kronik je podle ní něco zajímavého. „Podle založení jednotlivých kronikářů obsahují různé údaje. Třeba kronikáři místní části Zlivice jako jediní zapisovali informace o jednotlivých gruntech,“ připomíná.

Současná kronikářka kromě zapisování událostí do kroniky také pravidelně přispívá do místního časopisu Čížovský kurýr. Dodává články, které se týkají historie obce a různých výročí.

Čtěte také

„Potom jsem na žádost některých občanů v roce 2010 uspořádala sraz spolužáků zdejší základní školy. Byli to spolužáci z let 1958 až 1964, a protože to někteří chtěli zopakovat a ozývali se i starší, tak jsme v roce 2017 zorganizovali sraz spolužáků starších šedesáti let,“ dodává Jana Suková.

V jejích zápisech v kronice samozřejmě nesmí chybět vítězství obce v jihočeském kole soutěže Vesnice roku v roce 2010, ale i různé zajímavosti. „Třeba to, když myslivecké sdružení objevilo historickou fotografii, sto let starý snímek myslivců u skalky. Současní mladí myslivci našli to místo a posedali si tam stejně jako jejich předci a nechali se také vyfotit,“ ukazuje.

Janu Sukovou také zaujalo moudro, které jsem našla napsané rukopisem svého předchůdce na zažloutlém útržku papíru. „Nevím, jestli je to jeho osobní moudro, nebo jestli to někde získal, ale ztotožňuji se s tím. To moudro zní: Člověk má být pořád pro něco zapálený, pořád má něco tvořit, zajímat se o svět kolem a nacházet v něm, dokud je co přiložit, oheň hoří.“

Spustit audio

Související